BUX
38971

Bónuszukat akarják a brit bankárok

A továbbra is ellenséges közhangulat ellenére a brit bankvezérek jelezték, szeretnének visszatérni a válság előtti gyakorlathoz a vezetői javadalmazás tekintetében is – írja a Wall Street Journal.

Kasnyik Márton, 2011. február 1. kedd, 10:18

Miközben az Egyesült Államokban már enyhült a nyomás a bankvezetőkön az indokolatlanul magas jutalmak miatt, Nagy-Britanniában két évvel a legnagyobb bankok költségvetési forrásokból történő kimentése után is komoly a közvélemény ellenkezése a magas bankárfizetések iránt.

Ennek ellenére a brit bankárok az utóbbi hónapokban jelezték: részükről vége a bocsánatkérés idejének. A 83 százalékban államosított Royal Bank of Scotland vezérigazgatója, Stephen Hester várhatóan 2,5 millió fontos bónuszt kap a tavaly év teljesítményére, ám ezt részvényeinek értékesítésével megduplázhatja.

A Barclays CEO-ja, Robert Diamond teljesítményét 3,4 millió fonttal jutalmazzák, a HSBC vezetője 4,28 millió fontot, a Lloyds távozóban lévő vezérigazgatója, Eric Daniels pedig 2 millió fontot kaphat - a részvényopciók és egyéb kedvezmények mellé.

A vezetői jutalmakat az új EU-s szabályok is korlátozzák, ám ezek könnyedén kijátszhatóak a részvényopciókkal és a késleltetett jutalmakkal. A WSJ forrásai szerint a brit adófizetők rengeteg pénzébe kerülő RBS és a Lloyds vezetői feltehetőleg jutalmaik egy részét jótékonykodásra fordítják majd.