Három év letöltendő, plusz két év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a párizsi bíróság Jerome Kerviel-re, a Société Générale kereskedőjére, akinek csalásai 4,9 milliárd euró kárt okoztak a banknak. Az ítélet további eleme, hogy a 33 éves Kerviel-nek meg kell térítenie ezt az összeget.

A kereskedő több mint két évig kötött olyan üzleteket, amelyekre nem volt felhatalmazása. A bank közleménye szerint 2007 utolsó negyedévében ugyan 1,4 milliárd euró profitot hozott munkaadójának, a következő év januárjának végére azonban 50 milliárd euró értékű különlegesen kockázatos kötésállományt hozott össze főnökei engedélye nélkül.

Ezeket kellett gyorsan, az említett közel ötmilliárd eurós veszteség árán likvidálni, hogy elkerüljék a csődöt. A kereskedőt végül jogkörével való visszaélésért, okirat-hamisításért és a számítástechnikai rendszer jogosulatlan használatáért ítélték el.

Kerviel - aki az ügy kipattanásakor népi hőssé vált, mivel egyszerű származása ellenére át tudta verni többdiplomás főnökeit - a per során azzal védekezett, hogy felettesei tudtak illegális tevékenységéről, ám amíg az profitot hozott a banknak, szemet hunytak felette.

Franciaországban sokan úgy vélik, Kerviel esete szimbolizálja a megengedhetetlenül nagy kockázatok vállalásának kultúráját, amely a pénzintézeteknél kialakult, majd 2007-2208-ban elvezetett a pénzügyi válsághoz.