Tömeghalál a zagytározónál: megvan a felelős

Egy brazil bíróság kedden megállapította a Vale bányaipari óriásvállalat kártérítési felelősségét a Brumadinho település közelében lévő zagytározó januári végi gátszakadása ügyében. Az eset legkevesebb 240 életet követelt - írta az MTI alapján a Hvg.hu.
Domokos László, 2019. július 10. szerda, 09:10
Fotó: Reuters

Az ügyben a délkelet-brazíliai Minas Gerais állam törvényszékéne eljáró Elton Pupo Nogueira bíró konkrét kártérítési összeget ugyanakkor nem állapított meg.

A törvényszék szerint ugyanis "egyelőre nem tudták kizárólag technikai-tudományos feltételek alapján számszerűsíteni" a keletkezett károkat. A brazil igazságügyi minisztérium korábban összesen 11 milliárd reált (mintegy 830 milliárd forint) zárolt a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalatának vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A bíróság fenntartotta a vagyonzárlatot - írta a portál.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében január 25-én történt katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

renitencs, 2019.07.10 17:56

Ott nincs igazságtól független bíróság, és nem játszanak össze a látszólag ellenfél ügyvédek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html