A 2008-ban 52 milliárd dolláros ügylet keretében létrejött óriás 13 százalékos profitnövekedést jelentett az év második háromhónapos időszakáról, elsősorban az egyesülésből eredő költségcsökkentő hatás és a nagyobb brazíliai forgalom következtében.

A nyereség az adott időszakban 1,07 milliárd dollár lett, szemben az 1,01 milliárd dolláros várakozásokkal. Az egy évvel ezelőtti bázisról a társaság nem adott felvilágosítást, amikor az InBev NV még nem vásárolta meg az Anheuser-Buscht.

Az EBITDA a tavalyi 3,18 milliárd dollárról 3,6 milliárd dollárra bővült - jelentette a belga sörgyártó. Az elemzők 3,21 milliárdos adatot vártak előzetesen. A margin 7,5 százalékkal 37,9 százalékra nőtt a költségcsökkentésnek és az alacsonyabb alapanyagáraknak köszönhetően.

A társaság bevételei 9,1 százalékkal estek ugyanakkor 9,5 milliárd dollárra, miután a piacokon éreztette hatását a fogyasztói kereslet hanyatlása.

Az iparág történetének legnagyobb integrációja révén a társaság a gyártási és hirdetési tevékenységén is jelentős megtakarítást ért el, az első félévben összességében 610 millió dollárral csökkentek a kiadások. Az AB InBev összességében 2,25 milliárd dolláros kiadáscsökkentést szeretne elérni az akvizíció utáni három éven belül.

A cég jelentősen felülmúlta tehát a várakozásokat, amelyek nem számítottak a költségcsökkentési intézkedések hatásainak ilyen gyors érvényesülésére. A hírre a társaság részvénye drágult a brüsszeli kereskedésben. A november végi 10,32 eurós mélyponthoz képest így immár csaknem háromszoros áron forognak papírjai.

A cég eredményeit nagyban javította, hogy latin-amerikai egysége, az AmBev 34 százalékos profitbővülést ért el a második negyedben, a forgalma pedig 13 százalékkal emelkedett.