A brexit padlóra küldte a brit autógyártást

Nagy-Britanniában jelentősen, a globális pénzügyi válság óta legnagyobb mértékben zsugorodott az autógyártás áprilisban, és ezzel már a tizenegyedik egymást követő hónapban mértek visszaesést.
Szabó Dániel, 2019. május 30. csütörtök, 11:39
Fotó: Reuters

A brit autógyártók és -kereskedők szövetsége (SMMT) csütörtökön azt közölte, hogy a múlt hónapban 70 971 autó készült Nagy-Britanniában, ami 44,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A szervezet ezt elsősorban arra vezette vissza, hogy az eredetileg március 28-ára tervezett brexit miatt a gyártók ideiglenesen leállították a termelést.

Az autógyártók általában nyárra időzítik a leállást és küldik el dolgozóikat nyári szabadságra, idén azonban a brexit eredeti, március végi időpontja miatt például a Jaguar Land Rover, a BMW és a Peugeot is előre hozta ezt az időpontot. Az idei első négy hónapban összesen 441 026 autó készült Nagy-Britanniában, ami 22,4 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

A brit szakmai szövetség kimutatása szerint tavaly ötéves mélypontra, 1,52 millióra csökkent a Nagy-Britanniában gyártott autók száma, ami 9,1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Legutóbb 2013-ban állítottak elő ennél kevesebb személyautót a brit autógyárak.

Egyes szakértők azzal számolnak, hogy idén a tavalyinál 11 százalékkal kevesebb autó készül majd Nagy-Britanniában.

Az autógyártás adja a brit feldolgozóipar 9 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK