A brit kormány várhatóan rendkívüli ülést tart logisztikai és ipari szakértőkkel, miután kiderült, hogy az Egyesült Királyság nem rendelkezne elegendő raklappal európai exportja lebonyolításához, ha megállapodás nélkül esne ki az EU-ból március 29-én - adta hírül a Business Insider. Az uniós szabályok szerint ugyanis az EU-n kívülről érkező árukat csak olyan fa raklapokon lehet bevinni a tagországokba, amelyek megfelelnek bizonyos szigorú követelményeknek.

Ezek közül az első, hogy hőkezelt anyagból kell készülniük vagy, ha ez nem teljesült, akkor olyan fertőtlenítésen kell átesniük, amely megakadályozza, hogy szennyező anyagok, illetve kártevő rovarok kerüljenek be velük a közös piacra. Ezeknek a szabályoknak a teljesítését különleges jelzéseknek kell tanúsítaniuk a szállítóeszközökön.

A britek problémájának lényege, hogy az EU-n belüli szállításra használt raklapoknak nem kell megfelelniük ezeknek a feltételeknek, ám a szigetország a megállapodás nélküli brexit esetén egyik napról a másikra harmadik félnek minősülne az EU nézőpontjából.

Mi lehet másnap

Mivel a Nagy-Britanniában lévő raklapok jelentős része nem felel meg a harmadik felekre vonatkozó követelményeknek a vállalatok egy része arra kényszerülne, hogy megvárja, amíg más szállítmányok uniós exportja után visszakerülnek a megfelelő raklapok a szigetországba. Ez alatt az idő alatt, ami hetekig tarthat, az árujuk a raktárakban porosodna.

Az illetékes brit hatóság (DEFRA) konferenciabeszélgetésen igyekezett tisztázni a raklapválságot. Ugyanakkor a Business Insidernek azt a tájékoztatást adták, hogy nem különleges eseményről volt szó, hanem csak a rendes heti egyeztető megbeszélésről. A kormány szintén azt állítja, hogy csak a kilépéssel kapcsolatos számtalan probléma egyikéről van szó, amelyet időben meg fognak oldani.

Jó reggelt kívánunk!

Ugyanakkor azok az szakértők, akikkel a kormány tárgyalni kíván, megdöbbentek azon, miért csak most jut az illetékesek eszébe a raklapok biztosítása, hiszen a szállítás egyik legalapvetőbb feltételéről van szó. Az is kiderült, hogy Michael Gove környezetvédelmi miniszter, akinek tárcája felügyeli a DEFRA-t, nemrégiben megpróbálta tudatosítani a többi tárcavezetőben, hogy a problémák milyen zuhataga szakadhat rájuk a megállapodás nélküli kilépés esetén.

A hivatal szakemberei szerint a londoni kormánynak kölcsönösségi megállapodást kellene kötnie az EU-val egymás raklapjainak elfogadásáról. Eközben a brit élelmiszer- és italgyártó ipar vezetői azt állítják, hogy a kemény brexit esetén ágazatuk minden nyolcadik cége csődbe menne.