Az Il Fatto Quotidiano című napilap értesülései szerint a kormány 40 milliárd eurót önthet a rossz hitelekkel küzdő bankokba, cserébe részvényeikért. A terv megvalósításához Olaszországnak pótlólagosan államkötvényeket kellene kibocsátania. A Matteo Renzi vezette olasz kormány már el is kezdte a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a lehetséges intézkedésekről.

A Corriere della Sera és a La Repubblica című újságok hétfőn közölték, a kormány a bankrendszer hosszú távú problémáit az uniós jog azon rendelkezései alapján rendezné, amely lehetővé teszi az egyes ágazatok állami támogatását rendkívüli körülmények esetén.

Az olasz bankok rossz hitelállománya 360 milliárd euróra rúg, az összesített euróövezeti problémás hitelek egyharmadát teszi ki.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Matteo Renzi hétfőn Berlinben vitatja meg, hogy milyen következményekkel jár az euróövezetre nézve a brit uniós tagság megszüntetése. Olasz sajtóértesülések szerint Renzi kihasználja a találkozót arra is, hogy a gazdaságélénkítő intézkedésekhez megszerezze az európai vezetők támogatását.

Bár az olasz pénzügyminisztérium szerint a Brexitnek korlátozott hatása lesz a gazdaságra, az olasz bankok és befektetési vállalatok borúlátóan értékelik a helyzetet, mivel jelentősen visszaeshet a Nagy-Britanniába irányuló export. Az olasz pénzintézetek közül az UniCredit és az Intesa Sanpaolo részvényei több mint 20 százalékot veszítettek értékükből a milánói tőzsdén pénteken, és a hét első kereskedési napján, hétfőn az UniCredit 7,80 százalékos, az Intesa Sanpaolo pedig 6,95 százalékos mínuszban állt délben.

A június 23-án tartott brit népszavazáson a résztvevők 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.