Brexit: durva a német cégek reakciója

A német vállalatok egyharmada csökkentené beruházásait Nagy-Britanniában az ország uniós kilépését követően - derül ki a DIHK német kereskedelmi és iparkamara felméréséből.
MTI, 2016. július 7. csütörtök, 14:46
Fotó: MTI/EPA

A DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag e. V.) 5600 vállalat körében végzett felmérésében a Nagy-Britanniában leányvállalattal, képviselettel vagy kirendeltséggel rendelkező német vállalatok 35 százaléka csökkentené beruházásait, 26 százalékuk pedig az alkalmazottak számát is, ha kilép az Európai Unióból.

A németországi képviselettel rendelkező brit vállalatok reakciója ezzel éppen ellentétes: 21 százalékuk növelné beruházásait Németországban és minden negyedik az alkalmazottai számát is.

A Brexit németországi hatása elenyésző a felmérés megállapításai szerint. A vállalatok 91 százaléka nem látja szükségesnek németországi beruházási terveit módosítani a Brexit miatt és 95 százalékuk szerint a foglalkoztatásra sem lesz hatással.

A vállalatok leginkább a kereskedelmi akadályok sokasodásától tartanak a brit kilépés miatt. A Nagy-Britanniával folytatott külkereskedelemi forgalom átmenetileg jelentősen csökken majd megítélésük szerint, középtávon azonban a kilépési megállapodások megkötését követően akár fel is lendülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK