Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Wilbur Ross az elmúlt napokban Londonban tárgyalt a brit kormány és az üzleti szektor képviselőivel. A Financial Times értesült forrásokat idéző szerdai beszámolója szerint Ross zárt ajtók mögött megbeszélést tartott a Cityben honos legnagyobb bankok, köztük a JP Morgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC vezetőivel is, akik köztölték vele: különösen aggasztónak tartják a bizonyosság hiányát arról, hogy a brit kormánynak sikerül-e egyezségre jutnia az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakról - írta az MTI.

Theresa May brit miniszterelnök a múlt hónap végén, a brexit utáni időszakra szóló brit kormányzati tervekről tartott firenzei beszédében ismertette először az átmeneti időszak tervét. Akkori indoklása szerint a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatrendszert megalapozó feltételrendszer számos elemét, és a jövőbeni kapcsolatokat szabályozó megállapodás ratifikálásához is idő kell.

May két évre taksálta az új szabályok bevezetéséhez szükséges időt. A brit kormány részéről azonban azóta sem hangzottak el részletek arról, hogy hol tartanak az átmeneti időszakról szóló tárgyalások az EU-val.

A Financial Times név nélkül idézett bennfentes forrásai szerint a nagybankok képviselői az amerikai kereskedelmi miniszterrel tartott londoni megbeszélésen közölték: ennél is kevesebb egyértelmű információjuk van arról, hogy mit tartalmaz majd a brit kilépés feltételeiről kötendő megállapodás.

A lap szerint, "akiket tájékoztattak a találkozón elhangzottakról", a pénzintézetek vezetői azt mondták Wilbur Rossnak, hogy ebben a helyzetben "rohamosan közeledik" az az időpont, amikor el kell kezdeniük a munkahelyek, a tőke és az infrastruktúra elköltöztetését Londonból máshová, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnéséig az áttelepítés befejeződhessen.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a brexit-folyamatból származnak a londoni City pénzügyi központjára, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.