Brexit után: hova mennek a dolgozók a Cityből?

Jelentősen visszaesett az újonnan meghirdetett állások száma a londoni City pénzügyi szektorában a brit EU-tagságról rendezett népszavazás óta.
MTI, 2016. szeptember 23. péntek, 19:01
Fotó: Napi.hu

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű londoni gazdasági-politikai kutatóintézet pénteken ismertetett vizsgálata szerint a július-augusztusi időszakban 13,6 százalékkal kevesebb új pénzügyi állást hirdettek meg a Cityben, mint a megelőző két hónapban. A visszaesés érintette a legmagasabb vállalati beosztásokat, köztük a vezérigazgatói, valamint a minőségellenőrzési és a pénzügyi szabályozási területeket is.

Az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a brit választók szűk, 51,9 százalékos többséggel arra voksoltak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az IPPR szerint a referendum óta visszaesett az újonnan meghirdetett pénzügyi szolgáltatási állások számaránya is a betölthetővé vált új munkahelyek összességén belül, ráadásul ez utóbbi folyamat Anglia minden térségében megfigyelhető. Ilyesmire négy éve nem volt példa.

A ManpowerGroup új negyedéves felmérésében is megállapította, hogy a City vállalatvezetőinek körében különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése a júniusi népszavazás óta. A Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek legfőbb aggálya az, hogy a City bankjai Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is megtarthatják-e a passporting-jogokat, vagyis a kontinentális - főleg az euróövezeti - gazdaságokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket.

A munkaerőtoborzási hajlandóságuk gyengülése azt tükrözi, hogy a szektor borúlátóan ítéli meg e jogok megtarthatóságának esélyét. A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris "udvarol" a City nagy cégeinek.

A felmérés adatai szerint a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a City pénzügyi szolgáltató cégei szinte biztosan elveszítenék passporting-jogaikat, ha Nagy-Britannia nem őrzi meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az EIU elemzői hangsúlyozták: a City közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat tart el - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális vetélytársnak tartott Frankfurtban összesen laknak.

A City esetleges leépülése a brit költségvetést is súlyosan érintené, hiszen a londoni pénzügyi központ adja a brit adóbevételek tíz százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK