Kiderült: százmilliós adókedvezményt kapott a James Bond gyártója

Az Egyesült Királyságban országszerte mennek tönkre a mozik és a színházak. Egy oknyomozó szervezet mutatott rá, hogy egy rendkívül nyereséges stúdió kap mégis óriási adókedvezményt - írja a hvg.hu.
Domokos Erika, 2020. október 19. hétfő, 06:35
Fotó: MTI/EPA

A James Bond filmeket készítő stúdió, az EON Productions annak ellenére, hogy a bevétele kis százaléka származik az Egyesült Királyságból, több millió fontnyi adókedvezményt kapott a szigetországban - számolt be a Guardian a TaxWatch thinktank szervezet jelentéséről.

A 2015-ben megjelent Spectre után a cég 30 millió fontos, míg a legutóbbi, a tervek szerint jövőre a mozikba kerülő Nincs idő meghalni című Bond-film után pedig 47 millió fontos adókedvezményt kaptak - írja a hvg.hu.

A Brit Filmakadémia szerint a "kulturálisan brit" filmek készítőinek jár az adókedvezmény. A stúdió a kedvezmények bevezetése, 2007 óta összesen 120 millió fontnyi adót spórolt meg így.

Maga az EON ténylegesen se nem invesztál a filmek készítésébe, se nem vállal különösebb pénzügyi kockázatot a Bond-filmekkel.

"Miközben országszerte mozik és színházak zárnak be, és rendkívül nehéz helyzetben vannak a kulturális iparágak dolgozói, eltűnődhetünk azon, hogy valóban egy olyan, nyereséges franchise-t kellene-e milliós adókedvezményekkel támogatni és hogy így költjük-e a legjobban az adófizetők pénzét" - kommentálta George Turner, a TaxWatch igazgatója az eredményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.10.19 10:00

Annak a 120 millió fontnak jelentős részét valószínűleg vissza kell csúsztatni a pénzt kiutaló politikusok zsebébe. A világ valamennyi országában jelen van az államkorrupció, nem csak Magyarország az, ami egyre jobban teljesít ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html