Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Politico értesülései szerint szerdán ismét a figyelem középpontjába kerül a Szilícium-völgy it-cégeinek adóztatása az EU-n belül. A versenypolitikáért felelős biztos ugyanis várhatóan bejelenti, hogy az Európai Bizottság arra kötelezi az Amazont, hogy fizessen be a luxemburgi költségvetésbe azokból az adókból, amelyeket adókedvezmény formájában korábban nem tett. Utóbbit azért, mert az Európai Bizottság szerint egy 2003-ban született adómegállapodás Luxembourg és az Amazon között tiltott állami támogatásnak minősül.

Emellett Írországot is a szőnyeg szélére állítja Brüsszel, az ország ellen ugyanis várhatóan bírósági eljárást indít a testület, mert az Apple-től szintén speciális adókedvezmények miatt be nem szedett eurómilliárdok miatt az Európai Bíróság által megítélt 13 milliárd euró beszedése több mint egy évig tartott. A határidőre január 3-át határozott meg Brüsszel, de ezt még mindig nem teljesítette az ír kormány.

A 2016-os Apple-ügyben hozott uniós bírósági döntést egyébként mind Dublin, mind az Apple megtámadta, de hasonló mondható el Vestager korábbi más döntéseiről is, amelyek Hollandia és a Starbucks, Luxemburg és a Fiat, valamint Belgium és mintegy 35 multinacionális vállalat között született adómegállapodásokat célozták - írja a Politico.

A Politico ugyanakkor emlékeztet, hogy az elmúlt héten Dublin és Luxembourg is vétóval fenyegetett egy uniós szinten szélesebb alapokra helyezett jogszabályterv miatt, amely a nagy technológiai vállalatokat - amelyek közül többüknek az alacsony adókörnyezetet biztosító Dublinban van az európai központja - arra kényszerítené, hogy fizessenek több adót.

Az USA-nak sem tetszik

A tech-vállalatok adóztatása egy feszültséget okozó tényező az EU és az USA között is. Vestager korábbi bejelentésére, hogy az Apple-nek mintegy 13 milliárd eurót kellene az írországi költségvetésbe befizetnie, az USA kijelentette, hogy az uniós biztos olyan profit után akar fizettetni, amelyeket az USA-ban kellene leadózni.

Eközben az USA-ban a nagy tech-vállalatok azért lobbiznak, hogy a társasági adót csökkentsék és tegyék lehetővé számukra, hogy fizessenek kevesebb adót, ha hazaviszik a külföldön tartott nem kicsi készpénzállományukat.

Adóreform

Emellett Pierre Moscovici szintén szerdán várhatóan felvázolja az EU hozzáadottérték-adójának (VAT) reformját is. Ebben a biztos a rendszer egyszerűsítése jegyében javaslatot tesz majd arra, hogy a tagállamok mikét számíthassanak fel VAT-ot (ennek magyarországi megfelelője az áfa), illetve a határon átívelő kereskedésben elvesző eurómilliárdos áfacsalások visszaszorítására.

A Politico úgy értesült, hogy a tervek szerint a bejelentésekre dél körül kerül sor, ám mindkét esetben megvan a lehetősége annak is, hogy az ügyben a bejelentést elhalasztják. Az értesüléseket a bizottság nem erősítette meg a lapnak.