Brüsszel végre lenyomja a Facebookot és a Google-t?

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az európai híroldalaknak jogot kellene adni arra, hogy díjakat követelhessenek a Facebookról, a Google-től és más keresőmotoroktól, ha azok megjelenítik a cikkeiket - írja az Index a Guardian alapján.
Index.hu, 2016. augusztus 26. péntek, 13:15
Fotó: Reuters

A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán enyhítenének az európai szabályozók. A híroldalak "exkluzív jogot" kapnának arra, hogy a tartalmukat más is átvegye, vagyis például a Google Newsnak meg kellene egyeznie a híroldalakkal, hogy a cikkeket milyen feltételek mellett jeleníthet meg.

Az előterjesztés szerint a szabályra azért lenne szükség, mert a Google, Facebook és társaik jelenleg aránytalanul erős alkupozícióban vannak a médiacégekhez képest.

A javaslat gyenge pontja az lehet, ha rosszul vezetik be a szabályokat, akkor sérülhet a sajtószabadság. Másrészt korábban Spanyolországban és Németországban is próbálkoztak hasonlóval, de mindkét esetben a kiadók sínylették meg a lépést. A spanyoloknál a Google megszüntette a Google Newst, a németeknél pedig sokan inkább felhagytak a díjak beszedésével, mert hatalmasat csökkent az olvasottságuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK