Az európai kereskedelmi ingatlanok forgalmazásának egyik legnagyobb finanszírozója, a Hypo Real Estate Holding AG a német állam 70 százalékos tulajdonába kerülhet - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló három személytől. A pénzügyminisztérium elképzelése szerint 10 milliárd eurót fordítanának a tulajdonrész megszerzésére. A bank eddig összesen 92 milliárd euró tőkét és állami hitelgaranciát kapott, mert az amerikai ingatlanpiacnak való kitettsége miatt ősszel komoly bajba került.

A HRE megmentése kulcsfontosságú lenne a német jelzálogkötvény-piac működtetése szempontjából. Ha a kormány elszánja magát az államosításra, akkor ez lesz az első ilyen lépés 1931 óta, amikor csődbe ment a Danat Bank - a német Lehman Brothers, ahogy egy szakértő jellemezte.

A terv megvalósítása ugyanakkor leértékelné a HRE részvényeseinek tulajdonát, köztük az amerikai J.C. Flowers Co. tőketársaságét, amelynek 25 százalékos pakettje 5-re csökkenne. A HRE piaci értéke 91 százalékkal zuhant az elmúlt hat hónapban.

A felvásárlás feltétele, hogy a törvényhozás módosítson több jogszabályt. A német kormány 480 milliárd eurós mentőcsomagjának szabályrandszere szerint a kormány nem vásárolhat 33 százaléknál nagyobb részesedést egy pénzintézetben. Emellett az ország törvényei szerint a vevőjelöltnek 30 százalékos részesedéssel kell rendelkeznie egy társaságban ahhoz, ajánlatot tehessen a cégre.