Brutális bankbírság jöhet - minden rekord megdőlhet

Több mint tízmilliárd dolláros büntetést szabhatnak ki a BNP Paribas francia nagybankra az Egyesült Államokban, mert a bank megsértette az Egyesült Államok embargószabályait. Extra büntetésként a BNP-nek az amerikai piacról való ideiglenes kitiltása is felmerült.
MTI-Eco, 2014. május 30. péntek, 15:44
Fotó: Reuters

A Wall Street Journal napilap értesülései szerint az amerikai szövetségi hatóságok az Irán, Szudán és más államok ellen hirdetett amerikai gazdasági szankciók megsértése miatt büntetheti a BNP-t.

A legalább tízmilliárd dolláros büntetés új csúcsot jelentene, soha ekkora bírságot nem kapott még egy ügy miatt bank Amerikában. Ennél súlyosabb lehet azonban a BNP számára, hogy ideiglenesen megtilthatják neki, hogy pénzt utaljon Amerikába, vagy pénzt vigyen ki onnan.

Elemzők szerint nagyon súlyos kockázat az utóbbi szankció, mert a banknak így komoly gondot jelentene teljesítenie a dollárban denominált megbízásait. Roger Francis piaci elemző a Dow Jones hírügynökségnek elmondta, hogy arra már láttak példát, hogy egy büntetés elvigye egy bank negyedéves nyereségét, de a tízmilliárd dolláros összeg egy egész évnyi elbukott profitot jelenthet.

A potenciálisan hatalmas amerikai büntetés a francia hatóságokat is megrémítette, most is figyelemmel kísérik az ügyet. Christian Noyer, a francia nemzeti bank kormányzója májusban korábban kifejtette, hogy a BNP Paribas ellen felhozott vádak az európai és a francia törvények szerint nem számítanak szabálysértésnek.

Christian Noyer szerint a BNP összes tranzakciója megfelelt a francia és uniós szabályoknak, de az amerikai hatóságok számára ez kevés volt.

A híresztelések hatására pénteken a párizsi tőzsdén a délelőtti nyitás után 6 százalékot gyengült a BNP részvényárfolyama, és még délután is 4,46 százalékos gyengülésben volt, egy részvény 50,30 eurót ért. A BNP délutáning nem kommentálta a Wall Street Journal értesüléseit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.05.30 17:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html