Brutális büntetést kapott több autóipari cég

Az Európai Bizottság 155 millió eurós bírságot szabott ki hat autóipari cégre, akik kartellben szállítottak légkodícionálókat és motorhűtéseket az autógyáraknak.
Szász Péter, 2017. március 8. szerda, 16:55
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság (EB) összesen négy kartell, hat részvevőjére szabott ki 155 millió eurós (48 milliárd forint) bírságot.

  • A Berh,
  • a Calsonic,
  • a Denso,
  • a Panasonic,
  • a Sanden
  • és a Valeo

elismerték, hogy részt vettek a kartellekben és együttműködnek az ügy megoldásában - írja az EB.

A Denso három, a Panasonic egy kartell esetében úszta meg a büntetést, mert ők fedték fel azok létezését. Ezzel egyébként sokat nyertek a cégek, mert a Denso mintegy 287 millió euró, a Panasonic, pedig 200 millió euró büntetést úszott meg. Ezek önmagukban is nagyobb összegek, mint amennyit végül a hat cég összesen fizetett. A vállalatok egyeztették áraikat, felosztották a piacokat és fontos információkat osztottak meg egymással. A Denso volt az egyetlen, amely mind a négy kartellben részt vett.

A kartellek 2005 és 2009 között működtek és olyan gyártókat érintettek, mint a Daimler, a BMW, a Jaguar Land Rover, a Volvo, a Nissan, a Renault és a Suzuki.

Az Európai Bizottság nagyon komolyan veszi a kartellek felszámolását, az autóiparban már számos büntetést szabtak ki és jelenleg is folynak nyomozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.03.08 21:01

A kartellezést mindenhol büntetik a világon, nem véletlenül, mert ez a mutyi maga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.03.08 20:35

A brüsszeli politikusok tényleg mindent elkövetnek, hogy kiüssék és versenyképtelenné tegyék Európát. Kína és az USA fog kaszálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html