Brutális téligumi-árak jöhetnek

A nyersgumi hiánya miatt emelik áraikat az autóabroncs-gyártók.
NAPI, 2010. szeptember 21. kedd, 12:41
Fotó:

A Bridgestone Corp., Európa legnagyobb autógumi-gyártója immáron másodszor emelte árait Európában és hasonló lépésre kényszerült a Goodyear is, miután 2007 óta a legnagyobb hiány alakult ki termékük alapvető nyersanyaga, a nyersgumi piacán - jelentette a Bloomberg. Az év eleji szárazság, majd az azt követő esőzések súlyos károkat okoztak az ázsiai gumiültetvényekben - derült ki helyi forrásokból.

Ennek eredményeként szakértők szerint a következő két évben vagy még hosszabb időszakban elmarad a kínálat a kereslettől. A nyersgumi raktárkészletei 12 százalékkal, 67 napi szükségletnek megfelelő szintre zuhanhatnak, ami egy évtizede nem látott alacsony érték - tette közzé előrejelzését a Goldman Sachs. Másként fogalmazva a fogyasztás 127 ezer tonnával meghaladja majd a kínálatot, amire 2007 óta nem volt példa.

Mindezek nyomán a nyersgumi tőzsdei jegyzése Szingapúrban 14-20 százalékkal mehet feljebb márciusra, elérve a szintén rekordnak számító kilogrammonként 4,2 dolláros értéket. Eközben a fogyasztás a szingapúri International Rubber Study Group szerint idén 9,4 százalékkal, 10,31 millió tonnára nőhet - ilyen gyors emelkedésre 2004 óta nem volt példa -, a kereslet 60 ezer tonnával haladja majd meg a kínálatot, szemben a tavalyi 237 ezer tonnás túlkínálattal.

A fogyasztást hajtja az autópiac feltámadása: idén nyolc százalékkal, 68,5 millióra, jövőre pedig 73,4 millióra bővülhet a világ autógyártása - állítja a londoni Intelligence Automotive Asia Ltd. Kínában jövőre 8,9 százalékkal, az amerikai növekedés háromszorosával bővülhet a piac.

HOZZÁSZÓLÁSOK