Brutális veszteség a General Motorsnál

A tavalyi negyedik negyedévben 9,6 milliárd dolláros veszteséget sikerült összehoznia a világ második legnagyobb autógyárának, a General Motorsnak.
Mezősi Tamás, 2009. február 26. csütörtök, 14:16
Fotó:

A 2008-as évet így 30 milliárd dollár feletti bukással fejezte be a társaság - ami furcsa mód csak a második legnagyobb bukás az életképes modellek gyártására már évtizedek óta képtelen cég történetében.

Nem meglepő, hogy a gyár ezek után csak újabb állami segítséggel képes életben maradni, Rick Wagoner a társaság vezérigazgatója a legutóbbi 13,4 milliárd dolláros segély után ma egy újabb 16,6 milliárdos mentőövért könyörög majd Obama elnöknek. A cégnek égető szüksége van készpénzre: csak a jövő hónapban 2 milliárd dollárnyi tartozást kell visszafizetnie, jövő évi kötelezettségei pedig meghaladják a 73(!) milliárd dollárt, miközben készpénzállománya csak 14 milliárd dollárra rúg.

Az elemzők egyébként a bejelentettnél közel 30 százalékkal kisebb veszteségre számítottak, így nem lenne meglepő, ha az egy év alatt értékük 90 százalékát elveszítő GM részvények árfolyama tovább zuhanna.

HOZZÁSZÓLÁSOK