A svájci bankoknak növekvő hitelkockázatokkal kell számolniuk, mivel csökkennek a jelzálogkamatok, nőnek az ingatlanárak és a hitelezés ingatlanpiaci buborékhoz vezethet illetve nőhetnek a hitelcsődök - írta a Bloomberg.

A hitelkockázat a svájci bankoknál jelentősen nőtt 2009-ben - közölte a svájci jegybank éves stabilitási jelentésében. Hozzátette: amenyiben az ingatlanárak emelkedése a jelenlegi ütemen folytatódik vagy gyorsul, még ha a gazdasági fellendülés folyamatos is, buborék alakulhat ki, aminek a kezdete már tapasztalható.

Az ingatlanárak 6 százalékkal nőttek tavaly Svájcban. A jelzálog-hitelezés a svájci bankoknál 7,1 százalékkal bővült tavaly, amely nagyobb a tíz éves átlag 4,2 százalékos növekedési ütemnél - közölte a jegybank.

Ugyanakkor a jelzálogkamatok rendkívül alacsony szintre estek vissza és az ingatlanárak rekord mértékben nőttek az utolsó, 1980-as években történt ingatlanpiaci buborék kialakulása óta - tették hozzá. A fennálló jelzálog-követelések összege 744,4 milliárd frankra (661 milliárd dollárra) emelkedett március végén az összes svájci bankban.

Ha a gazdasági fellendülés megáll és egy második recesszió alakul ki, a nemteljesítési ráták jelentősen emelkedni fognak és az ingatlanárak csökkennek majd egyes régiókban és piaci szegmensekben - véli a svájci jegybank. Egyes bankoknak súlyos károkkal kellene számolniuk egy ilyen esetben - figyelmeztetett az SNB.

A jegybank - amely felmérést végzett a hitelezőknél az első negyedévben - közölte: továbbra is elfogadhatatlanul magas a bizonytalanság a kockázatértékelésben a svájci jelzálogpiacon. Ezért a jegybank az ország pénzügyi szabályozó szerveivel további vizsgálatokat fog végezni a bankokat veszélyeztető kockázatok kapcsán.