Budapesten bővíthet a Morgan Stanley

Informatikai szakemberekkel bővítene Budapesten a pénzügyi szolgáltatások területén globális piacvezető Morgan Stanley befektetési bank - tájékoztatták a sajtó képviselőit a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. felső vezetői pénteken Budapesten.
MTI-Eco, 2013. február 22. péntek, 19:23
Fotó: Napi.hu

Az 1935-ben alakult amerikai befektetési bank mostanra a világ 42 országában több mint 1200 irodát tart fenn, szolgáltatásaival jelen van az összes nagy globális pénzügyi központban. Fogarasi Norbert ügyvezető igazgató a tájékoztatón rámutatott, hogy a Morgan Stanley egyedi stratégiát követ a pénzügy szolgáltatások informatikai hátterének megteremtésében, ugyanis versenytársaival ellentétben a feladatot nem szervezi ki, nem veszi bérbe, és nem vásárolja meg szolgáltatásként arra szakosodott vállalatoktól, hanem a hardver-infrastruktúrát, a hálózati rendszereket és az adatközpontokat is beleértve saját szervezeti keretein belül tartva fejleszti.

A Morgan Stanley 60 ezres globális alkalmazotti létszámából mintegy 10 ezren látnak el közvetlenül informatikai feladatokat, azaz a részleg nagyságrendben egyenrangúnak tekinthető a világ legnagyobb önálló informatikai vállalataival. Informatikai szakemberek számára tehát a Morgan Stanley éppen olyan érdekes és kihívásokban gazdag munkahelynek számít, mint bármely nagy szoftverfejlesztő vállalat.

Magyarországon a bankház 2005-ben vetette meg a lábát egy, a fix hozamú befektetési eszközöket forgalmazó üzletágának munkáját támogató matematikai modellezéssel foglalkozó elemző részleg létesítésével. A magasan képzett magyar szakember-potenciál kiaknázására aztán 2006-ban a Morgan Stanley globális befektetési banki tevékenységének támogatásához üzleti szolgáltató és technológiai központot létesített Budapesten.

A kezdetben mintegy húsz külföldi szakmai tapasztalattal rendelkező magyar származású szakembert foglalkoztató részleg alkalmazottainak száma mostanra már elérte a 850-et, közülük 400 informatikus szakember, és mintegy 300-ra tehető a pénzügyi területeken dolgozók száma. Hatvanan foglalkoznak kockázatelemzéssel, a többiek pedig matematikai modellezéssel, vagy belső ellenőrzéssel, illetve adminisztrációs feladatokat látnak el. A budapesti részleg tehát nemcsak informatikai fejlesztéssel foglalkozik, hanem több területen is beépült már a konszern szervezetébe.

A tapasztalat a legfontosabb

Fogarasi Norbert elmondta, hogy további bővítéseket terveznek, még több feladatot szeretnének áthozni Budapestre. A legnagyobb lehetőségeket a tapasztalt IT-szakemberek toborzásában látják. Budapest vonzereje elsősorban a szakemberképzés magas színvonalában rejlik, de fontos szempont a költséghatékonyság is - hangsúlyozta.

A Morgan Stanley több magyar egyetemmel folytat együttműködést: kutatási projekteket támogat, vendégelőadókat delegál, egy egész félévet felölelő pénzügyi kurzust is biztosít magyar egyetemeknek, emellett szakmai támogatást nyújtott a Műszaki Egyetemnek egy pénzügyi informatikai tankönyv kiadásához. Évente a Morgan Stanley 35-40 egyetemistát foglalkoztat gyakornokként, és nagyjából ugyanennyi frissdiplomást vesz fel állásba. Az újonnan belépőket 15 hetes nemzetközi gyakorlatra küldi tapasztalatszerzés és a nyelvtudás megerősítése céljából. A Morgan Stanley-nél mindenki New Yorkban és Londonban kezdi a karrierjét.

A Morgan Stanley az idén 50-100 magasan képzett szakemberrel tervezi növelni budapesti alkalmazottainak a számát - közölte az igazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.22 19:34

@Vote: Jesszus, hát ezek itt vannak?

Egy ilyen pénzügyi cápa nálunk?

Ahol ők a főellenség?

Hogyan kerültek ide?

Ki engedte ezt?

Szétverik az Egységes Nemzetet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.22 19:31

Neeee, meneküljetek, diktatúra jogállam hiánya minden. Bizonytalanság, jájj jájj.
Fussatok, bolondok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html