A korábbinál jóval nagyobb lett a kereslet a zöldségek iránt a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások, részben pedig a vegán életmódot népszerűsítő Veganuary miatt - közölte a napokban a brit Tesco.

A Veganuary nevű kezdeményezése lényege, hogy januárban, azaz egy hónapig, csak növényi eredetű ételeket lehet fogyasztani. Idén ráadásul rekordot jelentő, 500 ezer ember jelentkezett a kihívásra, a jelentkezők egynegyede, mintegy 125 ezer fő az Egyesült Királyságban tartózkodik.

Póréhagyma, brokkoli, káposzta

A Nagy-Britanniában érvényben lévő korlátozások miatt egyre többen kezdtek otthon főzni, emiatt például a káposzta vagy a spenót is egyre kelendőbb lett. A legnagyobb növekedést pedig a póréhagymánál és a káposztánál tapasztalta a boltlánc: az első hullám - azaz a 2020 márciusában bevezetett korlátozások - óta éves szinten az előbbiből 30, utóbbiból pedig 25 százalékkal több fogyott. A brokkoli 20 százalékos, a leveles kel 10 százalékos pluszt hozott össze.

Tavaly a különböző gyógy- és fűszernövények szintén nagy népszerűségnek örvendtek, a kereslet ezeknél közel 25 százalékkal ugrott meg a brit piacon, ami szintén azzal magyarázható, hogy egyre többen a saját konyhájukban készítik el az ételeket. A Tesco most az egyesült királyságbeli beszállítóival azon dolgozik, hogy bírja az iramot.

A Tescóhoz hasonló zöldségboomról számolt be a TH Clements, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb zöldségtermesztője: a cég a brokkolinál 50 százalékos, a káposztáknál pedig 30 százalékos keresletnövekedést tapasztalt tavaly. A brit Tescóval együtt dolgozó cégnél egyre több zöldséget ültetnek, hogy ki tudják szolgálni a vásárlókat.

A zöldség- és gyümölcsellátás veszélyére a Tesco tavaly karácsony előtt egyébként felhívta a figyelmet. Ekkora ugyanis leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében, mert a francia oldalon nem fogadták a teherforgalmat.