Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járvány miatti korlátozások után világszerte másként nyitottak ki a boltok. Számos biztonsági intézkedéssel nyitották újra például a New York-i Saks Fifth Avenue áruházat. Például a korlátokat UV-fénnyel fertőtlenítették, és ez csak egy azok közül az újdonságok közül, amelyek bevezetését az üzletekben a koronavírus-járvány tette indokolttá. A vírus megelőzését szolgáló különböző találmányok virágzó iparággá váltak - írja a Business Insider.

Fertőtlenítés UV-fénnyel

Az UV-fényt nemcsak a korlátok, de a különböző kütyük fertőtlenítésére használja a Vioguard cég.

Olyan készülékeket is árulnak, amelyek például a mobilokról vagy tollakról távolítják el a baktériumokat. Mark Beeston, a Vioguard cég értékesítési és marketingért felelős alelnöke elmondta, hogy az orvosi minőségű technológiát eddig kórházakban használták a különböző kórokozók ártalmatlanítására, most azonban egyre több üzletben van ezekre szükség, például ékszerboltokban, ahol a vevők egymás után próbálják fel az ékszereket. Az UV-sugárzás pedig kizárólag az eszközbe tett tárgyat éri, így nem kell az ártalomtól tartani.

Érzékelőkkel a tömeg ellen

További technológia a fertőzés megelőzésére a Density névre hallgató technológia, amely érzékelők segítségével érzékeli egy helyiség kihasználtságát, és a térbe vezető ajtókon keresztül kíséri figyelemmel a látogatókat. Így pontosan látni lehet, mikor lépte túl egy tér, például egy üzlet vagy iroda, az előre meghatározott befogadóképességét. Aleksandra Strub, a Density marketingigazgatója szerint ezek az érzékelők kommunikálnak egymással, és valós idejű elemzést készítenek a vásárlókról. Így egy-egy üzlet alkalmazottai könnyebben tudják megakadályozni a tömeg kialakulását és a vásárlók jobban meg tudják tartani a szükséges távolságot.

Strub szerint ráadásul a rendszer kamerák nélkül működik és teljesen anonim, így azokat sem ijeszti el, akik tartanak az arcfelismerő rendszerektől. A szakember szerint a szolgáltatás kifejezetten népszerű kaszinókban, raktárakban és húsüzemekben, amik az utóbbi időben koronavírus-gócpontok között is megjelentek.

Mesterséges intelligencia keresi a lázas betegeket

A vírus elkerülésének másik eleme a testhőmérséklet mérése, Daniel Putterman, a Kogniz cég vezérigazgatója szerint az olyan technológiák mint a Kogniz - amely mesterséges intelligenciát használ, hogy távolról monitorozza a testhőmérsékletet - a mindennapok részeivé válnak.

Ugyanúgy, ahogy a szeptember 11-i terrortámadások után örökre megváltozott a légi közlekedés, szerinte ezek a kütyük hosszú távon maradhatnak például az irodákban, ugyanis a segítségükkel lehet visszatérni a legalább valamennyire normálisnak mondható mindennapokhoz.