BUX
40021

Bunkó stílusa miatt rúgták ki a bankvezért

Elviselhetetlen stílusa miatt küldte el a Bank of New York Mellon igazgatótanácsa saját vezérigazgatóját, Robert Kelly-t - értesült a CNBC banki bennfentesektől a szokatlan konfliktusról.

Kasnyik Márton, 2011. szeptember 1. csütörtök, 14:48

Robert Kelly állítólag olyan nyers modorban viselkedett alkamazottaival, hogy ez a bank HR-esei szerint súlyosan rombolta a hangulatot, többen távozni akartak a cégtől csupán emiatt. Az igazgatótanács - amely már többször is felszólította Kelly-t viselkedésének finomítására - a vezérigazgató tudta nélkül egyeztetett a döntés előtt, így utóbbi meglepetéssel vette tudomásul, hogy megszűnt az állása.

Elemzők szerint már csak azért is meglepő a lépés, mert a leváltott vezérigazgató céljait - például a bank tervezett létszámleépítését - teljes mértékben osztotta az igazgatótanács. Kelly korábban a Wachoviánál, majd a Mellon Financialnál dolgozott, majd utóbbi felvásárlásakor, négy éve lett a BNY Mellon vezérigazgatója; 2009-ben Ken Lewis utódajaként, a Bank of America vezérigazgatójelölteként is emlegették.

A 26,3 ezer milliárd dollár eszközt kezelő, 50 ezer embert foglalkoztató, és elsősorban befektetési bankként ismert BNY Mellon új vezérigazgatója az eddigi elnök, a bennfentesek szerint kiegyensúlyozottabb stílusú Gerald Hassell lesz, aki a Marketwatch szerint 1998 óta vár erre a posztra. A piacoknak viszont nem tetszett a puccsszerű vezérváltás, hiszen a döntés bejelentése után 2,7 százalékot esett a bank részvényárfolyama.