Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emlékezetes, hogy Magyarország gyakorlatilag kitette 3, étkezési utalványokkal foglalkozó francia cég szűrét, a piacot a kormány 2012-től tulajdonképpen állami monopóliummá tette. Közülük az egyik, a Sodexo az év elején pert nyert az állammal szemben, közel 80 millió dollár jár neki, igaz, a pénzt máig nem kapta meg, így a követelés most semmissé válik - olvasható a portálon.

Ennek oka egy döntés, miszerint z EU a jövő év elején a független békéltető testületek helyett a nemzeti bíróságokhoz irányítja át a külföldi befektetők és az államok vitás ügyeit.

A Wall Street Journal szerint összesen 6 milliárd eurónyi függőben lévő követelés sorsa válik ily módon bizonytalanná. Az intézkedés főleg bankokat és tőketársaságokat érint, mivel azok érdekeltségei jobban ki vannak téve kormányzati beavatkozásnak a kontinens középső és keleti részén.

Az unió azért utalja a jövőben az ilyen ügyeket a tagállamok bíróságaihoz, mert az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek minősítette a befektetés védelmi megállapodásokban szereplő független ítélkező testületeket. Ám ily módon hátrányos helyzetbe kerülnek a tagállamokból érkező befektetők, mert azokat a riválisokat nem köti az előírás, akik nem az EU területén vannak bejegyezve.