Cáfolja az erőmű-bezárási terv hírét a GDF (frissített)

A GDF Suez nem tervezi erőmű bezárását Magyarországon - reagált a társaság azon, a francia Les Échos által publikált értesülésre, miszerint az energiaszolgáltató társaság több erőműve bezárását tervezi Magyarországon és Hollandiában.
NAPI, MTI, 2013. január 15. kedd, 16:09
Fotó: Napi.hu

"A GDF Suez nem tervezi erőmű bezárását Magyarországon, mindössze a Dunamenti Erőmű Zrt. négy, elavult blokkjára nem hosszabbította meg a 2012 év végén lejárt működési engedélyét. Az egyenként 215 megawattos F-blokkokat ebben az évben már nem indította el  társaságunk. A francia Les Échos gazdasági laptól átvett MTI hírben tévesen jelent meg, hogy a GDF SUEZ az utóbbi 3 évben Magyarországon is bezárt volna erőművet" - közölte Csiba Péter a GDF SUEZ Holding általános vezérigazgató helyettese.

A vezető francia gazdasági napilap keddi számában az írta: az energiaszolgáltató 2012 végén arról tájékoztatta a befektetőket, hogy öt hőerőművet bezár az elkövetkező hónapokban Hollandiában és Magyarországon, amelyek együttesen 2,1 gigawatt teljesítményt nyújtanak.

A GDF magyarországon a százhalombattai Dunamenti Erőmű tulajdonosa, a társaság által kiadott befektetői tájékoztató szerint is az F-blokk bezárásáról van szó, amely 826 megawatt gáz alapú kapacitást képvisel. A kevéssé hatékonyan működő F-blokk lezárásáról már tavaly márciusban érkeztek hírek, miután az erőműben 2011 nyarán egy új, 407 megawatt beépített teljesítményű korszerű blokkot adtak át (a korábbi, 215 megawattos blokk felújításával a teljesítményen kívül a nettó villamos hatásfok is nőtt, 36-ról 57 százalékra), az százhalombattai üzem összteljesítménye 1938 megawattra emelkedett akkor. A hetvenes években épült F-blokk működési engedélye a korábbi közlések szerint 2012 végén lejárt, korábban azonban nem lehetett tudni, hogy mihez kezd majd a társaság az egységgel.

A befektetői tájékoztató leirata szerint az alacsony hatékonysági egységek kapcsán a GDF teljes átvilágításba kezdett áramtermelő eszközei körében, 2009 és 2011 között 4 belga üzemet zárt be a társaság, Lengyelországban és Magyarországon pedig fejlesztésekbe kezdett. E folyamatba illeszkedik a holland és a magyar blokkok leállítása, illetve valamivel több mint 1590 megawatt kapacitás leállítása Belgiumban és az Egyesült Királyságban, illetve 2013 elején döntés születhet további mintegy 3,3 gigawatt termelőkapacitás kivonásáról is.

 

A Dunamenti Erőmű főbb adatai (megawatt)

Villamosenergia termelő kapacitás: 1928

Kombinált ciklusú gázturbinás egység(G3): 407

Kombinált ciklusú gázturbinás egység (G2): 241

Kapcsolt villamos és hőtermelő egység (G1): 145

Hagyományos kondenzációs blokk: 1075

Kondenzációs gőzturbina: 60

Létszám (fő): 262

(forrás: cégközlés)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.17 14:18

Elképesztő micsoda érzelmes hozzászólásözön kerekedett ebből is, míg távol voltam. Voltak pártbárány antimultik, nosztalgiázók, okoskodó könyvelők, szociális spanyolviasz-feltalálók, közhelyszolgáltatók.
Egy aprócska probléma, hogy szerintem legfeljebb Zodiakus tudta az eredeti cikk alapján, hogy ha GDF-ről és magyarországi erőműről van szó, akkor név szerint melyik lehet az az erőmű. Azt pedig már végképp senkiből nem nézem ki, hogy tudta volna milyen hatással lesz a régi blokkok elbontása a magyar villamosenergia-rendszer műszaki tulajdonságaira, az áram piaci árára, az ország gázfogyasztására, a GDP-re, a térségi és az országos munkanélküliségre, a MOL közeli Dunai Finomítójának működésére.
Vagy egyáltalán hogyan lehetne mérlegelni egy ilyen komplex gazdasági ágazati környezetben működő létesítmény államosításának döntését. Az egyik idiótában fel sem merült olyan kétely, hogy esetleg ez is olyan pénznyelő lehet, mint a Vértesi Erőmű (amibe évi 8 milliárdot csavarnak bele lényegében adóból), vagy az AES három leselejtezett erőműve. A másik idióta meg csak komcsi módszerekkel vádolni volt képes az egyik idiótát, pedig a Tiszai Hőerőmű esetét ismerve kicsit kreatívabb is lehetne.
Nem fogok most végigmenni ezeken, és arra vonatkozóan sem fogok vezérfonallal szolgálni, hogy megérné-e államosítani az öreg F blokkokat. A lényeg, hogy vénséges vén gépekről van szó, a szakma erre az évtizedre várta a leállításukat rég. Egyelőre tartják az ütemet. Bár ha 2015-ben nem a várt 2 F blokk fog üzemelni a mostani 5-ből, akkor az már jelenteni fog valami mást is.
Ez a bezárás inkább abban érdekes, hogy mennyi új blokk nyitása figyelhető meg vele párhuzamosan: semennyi. És hogy a 2011 májusában üzembe helyezett Gönyűi Erőmű áramvevőre éhesen tengeti napjait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.16 10:44

@Looksha: Hozzá lehet tenni ehhez, hogy arrafelé bizonyos beruházásokhoz normatív támogatást kap a polgár. Ez nálunk hiányzik és nem lesz elérhető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.16 10:42

@troll: Meleg van, nagyon meleg arrafelé...
Amerika nagyrészt önellátó. Nem kell a saját szükséglete fedezésére 80 %-ig külföldről vennie a földgázt.
S nem az oroszoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.01.16 10:21

@szkiita:
Pajtas, van egy jo otletem, mit kene allamositani: a Kozgepet! Az az evi par milliard profit ugyis jol jonne a koltsegvetesnek, nem? Szerezhetne az allam egy nyereseges vallalkozast! Mit szolsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.15 19:08

@ubisanyi: Épült,fejlődött.Az utóbbi húsz évnen nem sokat sikerült hozzátenni.
Sziita barátunk is olyan házba lakik amit Rákosi alapozott,Kádár tette rá a tetőt.Hálából meg szídja itt az elvtársakat!
Apropó,Bogár elvtársat ne keressétek.Kiküldtem havat lapátolni.Hogy néz az ki hogy térdig járunk a hóba a lenini úton?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html