"A GDF Suez nem tervezi erőmű bezárását Magyarországon, mindössze a Dunamenti Erőmű Zrt. négy, elavult blokkjára nem hosszabbította meg a 2012 év végén lejárt működési engedélyét. Az egyenként 215 megawattos F-blokkokat ebben az évben már nem indította el  társaságunk. A francia Les Échos gazdasági laptól átvett MTI hírben tévesen jelent meg, hogy a GDF SUEZ az utóbbi 3 évben Magyarországon is bezárt volna erőművet" - közölte Csiba Péter a GDF SUEZ Holding általános vezérigazgató helyettese.

A vezető francia gazdasági napilap keddi számában az írta: az energiaszolgáltató 2012 végén arról tájékoztatta a befektetőket, hogy öt hőerőművet bezár az elkövetkező hónapokban Hollandiában és Magyarországon, amelyek együttesen 2,1 gigawatt teljesítményt nyújtanak.

A GDF magyarországon a százhalombattai Dunamenti Erőmű tulajdonosa, a társaság által kiadott befektetői tájékoztató szerint is az F-blokk bezárásáról van szó, amely 826 megawatt gáz alapú kapacitást képvisel. A kevéssé hatékonyan működő F-blokk lezárásáról már tavaly márciusban érkeztek hírek, miután az erőműben 2011 nyarán egy új, 407 megawatt beépített teljesítményű korszerű blokkot adtak át (a korábbi, 215 megawattos blokk felújításával a teljesítményen kívül a nettó villamos hatásfok is nőtt, 36-ról 57 százalékra), az százhalombattai üzem összteljesítménye 1938 megawattra emelkedett akkor. A hetvenes években épült F-blokk működési engedélye a korábbi közlések szerint 2012 végén lejárt, korábban azonban nem lehetett tudni, hogy mihez kezd majd a társaság az egységgel.

A befektetői tájékoztató leirata szerint az alacsony hatékonysági egységek kapcsán a GDF teljes átvilágításba kezdett áramtermelő eszközei körében, 2009 és 2011 között 4 belga üzemet zárt be a társaság, Lengyelországban és Magyarországon pedig fejlesztésekbe kezdett. E folyamatba illeszkedik a holland és a magyar blokkok leállítása, illetve valamivel több mint 1590 megawatt kapacitás leállítása Belgiumban és az Egyesült Királyságban, illetve 2013 elején döntés születhet további mintegy 3,3 gigawatt termelőkapacitás kivonásáról is.

 

A Dunamenti Erőmű főbb adatai (megawatt)

Villamosenergia termelő kapacitás: 1928

Kombinált ciklusú gázturbinás egység(G3): 407

Kombinált ciklusú gázturbinás egység (G2): 241

Kapcsolt villamos és hőtermelő egység (G1): 145

Hagyományos kondenzációs blokk: 1075

Kondenzációs gőzturbina: 60

Létszám (fő): 262

(forrás: cégközlés)