Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első csapást az oroszok nyaralási terveire az országéval együtt saját anyagi helyzetük romlása, a rubel közel 50 százalékos értékvesztése mérte. Ugyanakkor nemcsak a kétszeresére drágult nyugati utazásuk, de kellemetlenül érintette őket, hogy - bár érdemtelenül - országuk külpolitikájának népszerűtlensége miatt egyre kevésbé szívesen fogadják őket.

Amerika és Európa helyett így a legnépszerűbb célpontok Egyiptom és Törökország lettek - a Kreml politikája azonban ezeket is kiütötte a választható úti célok közül. Tavaly az oroszok 42 százaléka utazott e két ország valamelyikébe: 4 millióan nyaraltak Törökországban és 2,2 millióan Egyiptomban az orosz idegenforgalmi hivatal statisztikái szerint. Miután október 31-dikén a Sinai félsziget fölött felrobbantottak egy orosz utasszállító repülőgépet, Moszkva valamennyi turistáját kimentette Egyiptomból és leállította két ország közti légi forgalmat. Azt követően pedig, hogy november 24-dikén a törökök lelőttek egy orosz vadászbombázót, Törökország is tiltólistára került, Moszkva még a vízummentes forgalmat is megszüntette.

Ha nincs más, akkor jöhet a Krím

Az idegenforgalmi irodák most teljes pánikban keresnek olyan új országokat, amelyeket ajánlhatnának ügyfeleiknek. Az RBTH által megkérdezett szakértők szerint az ázsiai tengerpartok versenyképes árakat és szolgáltatásokat kínálnak, azonban nem eléggé ismertek és nagyon messze vannak az európai Oroszországtól. Ez nemcsak az utazási időt teszi kényelmetlenül hosszúvá (minimum nyolc óra) - a repülőjegy Moszkvából Vietnamba vagy Dél-Kínába csaknem háromszor annyiba kerül mint Törökországba vagy Egyiptomba. Ez egyelőre áthidalhatatlan akadály marad, bár ez inkább kedvező az ország vezetőinek politikája szempontjából, amely minden eszközt megragad, hogy otthon tartsa állampolgárait - lehetőleg a Krím-félsziget nyaralóiban, nemcsak reklámozza a "hazafias nyaralást", de vállalati jutalom utakkal és utazási kedvezményekkel is támogatja azt.