A Fordnak is üzemeket kell leállítania

A félvezetők növekvő hiánya miatt, illetve a járművek iránti gyenge kereslet hatására a Ford amerikai autógyártó vállalat egy hónapra leállította a termelést egyik németországi gyárában, egy indiai üzemben pedig egy héttel meghosszabbította a háromnapos munkaszünetet - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2021. január 19. kedd, 16:22
Fotó: Ford

Az amerikai vállalat hétfőn közölte, hogy a saarlouis-i üzem, ahol az Európában legnépszerűbb Ford-modellt, a Focust gyártják, február 19-ig zárva marad. Az üzem mintegy ötezer munkavállalót foglalkoztat.

A Ford egyik szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint úgy fogalmazott, szoros figyelemmel kísérik a helyzetet, és kiigazítják a gyártási ütemterveket, hogy minimalizálják a munkavállalókra, a beszállítókra, a vevőkre és a kereskedőkre gyakorolt hatást Európa szerte. Hozzátette, hogy a vállalat jelenleg nem tervez hasonló lépést más európai létesítményeiben.

Az indiai Csennai városban működő gyár január 14-én állt le három napra a tamil újév kezdetét jelző hindu ünnep (pongal) miatt. Itt egy héttel, január 24-ig hosszabbította meg a Ford a gyártás szüneteltetését.

A globálisan tapasztalható chiphiány miatt a Ford a múlt héten kénytelen volt felfüggeszteni a termelést a Kentucky államban lévő Lousville városban is a városi terepjárókat gyártó üzemében.

Több autógyártó, köztük a Volkswagen, a Daimler, a Fiat Chrysler, a Toyota, a Nissan és a Honda már figyelmeztetett a közelmúltban, hogy problémákat okozhat a gyártásban, hogy hiány alakult ki a számos alkalmazásban, például a vezetést segítő rendszerekhez vagy éppen a navigációs vezérléshez használt csipekből.

Az Audi német luxusautó-gyártó már bejelentette, hogy tízezer munkavállaló esetében rövidített munkaidőt rendelt el az elektronikai alkatrészek hiánya miatt. Az intézkedés alapvetően németországi és mexikói gyárakat érint.

Magyarországon a kecskeméti Mercedes-gyár volt kénytelen szüntetet elrendelni az alkatrész hiánya miatt.

Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a chipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság alatt tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztató elektronikai alkatrészek gyártására. Az ismét lendületbe jött autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2021.01.20 04:34

A Ford eladasai csak amerikaban tobb mint 15% -ot estek 2020 -ban. Rajuk rohad a keszlet, csak brutalis akciokkal tudnak megvalni a sok porosodo autotol, ezek is jobban jarnak ha egy ideig kevesebbet gyartanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.19 20:15

A Föld egyik problémája a feleslegesen legyártott rengeteg gépjármű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html