A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Ezzel a gyártók által foglalkoztatott 50 ezer, illetve a forgalmazásban érintett 1,5 millió munkavállaló helyzete válik kérdésessé, nem beszélve a dohánytermesztőkről. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága egy sor új szabályt vezetne be, amelyek nagyban uniformizálnák a teljes piacot.

A szervezet egységes csomagolású cigarettadobozokat, azokban korlátozott darabszámú terméket szeretne. A csomagolás felületének 10 százalékával gazdálkodhatna a gyártó, a többin tiltó képeket és feliratokat helyezne el, illetve előírná a filterre és a papírra vonatkozó technikai elemeket is. Nem újdonság, hogy betiltanák az ízfokozókat, ahogyan megszüntetnék a teljes eladáshelyi kommunikációt is.

A szabálymódosításokról hamarosan döntés születik, és akár 2014-től életbe is léphetnek, ha így megy át a szabályozó, rövid időn belül totálisan átalakul az uniós cigarettapiac, aminek következménye első körben, hogy az államháztartásból eurómilliárdok tűnnek el (kieső személyi jövedelemadó, társasági adó és a feketepiac élénkülése miatt jövedéki adó), miközben a társadalombiztosításnak a dohányzás miatt felmerülő egészségügyi kiadásokat finanszíroznia kell. Kérdés, hogy a szegényebb államok képesek-e felvállalni ezt a terhet. (Magyarországon nagyjából 350-380 milliárd forint jövedéki adóbevétel származik a cigarettaeladásokból, miközben a cigarettázás káros hatásaiból eredő kiadás eléri vagy meghaladja a 400 milliárd forintot. Jóllehet 2013-ra a bevétel és a kiadás hozzávetőleg kiegyenlítődik, ha nem száll el a feketekereskedelem.)

Arról egyelőre nem beszél az uniós dohánylobbi, hogy a cigarettaforgalmazás szigorításával a szenvedélybetegek milyen más drogokhoz nyúlnak, arról azonban pontos kimutatások vannak, hogy milyen nagyságrendben érinti ez az uniós munkavállalói piacot.

 

Újra nő a cigaretta-feketepiac*
(százalékban)
200418,4
200527,4
200617,4
200710,4
20089,2
20096,7
20105,8
20114,2
20125,8
* A piackutató a gyártók megbízásából európai módszertan alapján vizsgálja a magyar piacot, e szerint ismét 30 milliárd forint a feketeforgalom.
Forrás: GfK Hungária Piackutató