BUX
41331

Csak egy globális tranzakciós adónak lenne értelme

Az ICAP elhagyja az Európai Uniót, ha a Németország és Franciaország által javasolt adót a pénzügy tranzakciókra bevezetik az unióban - közölte a pénzügyi szolgáltató-óriás, ICAP vezérigazgatója egy vasárnap megjelent cikkében a Reuters szerint.

NAPI, 2011. augusztus 21. vasárnap, 18:22

"Az olyan cégek, mint az ICAP egyszerűen kivonulnak az EU-ból, ha Nicolas Sarkozy és Angela Merkel elfogadtatják ezt a buta adót" - fogalmazott Michael Spancer a bróker-óriás vezérigazgatója az Independent vasárnapi számában. (Az ICAP elektronikus platformjain ez év második negyedévében 10 százalékkal 878 milliárd dollárra nőtt a kötések összege - jegyzi meg a Reuters.)

A francia és a német döntéshozók pénzügyi tranzakciókra kivetendő adó bevezetését vetették fel a legutóbbi találkozójukon annak a javaslatcsomagnak a részeként, amellyel megvédenék az eurózónát az egyre mélyül adósságválságtól. A sarcot azonban Nagy Britannia és Hollandia ellenzi, különösen akkor, ha azt nem globálisan vetik ki.

Spencer, aki a hatalmon lévő brit Konzervatív Párt egyik fő támogatója, úgy véli, amennyiben egy ilyen adót kivetnének, a pénzügyi cégek egyszerűen áttennék a székhelyüket New Yorkba vagy Szingapúrba.

Ezt a vállalatvezér Sarkozy "cinikus fenyegetésének" vélte, miután a francia kormányfő tudja nagyon jól, hogy egy ilyen adó leginkább Londont súlytaná, ahol naponta dollármilliárdokkal kereskednek. "Ez csak akkor működne, ha globálisan vezetnék be" - szögezte le Spencer.