Csak színesbőrűeknél hatásos az AIDS védőoltás?

A világ első AIDS vakcinája sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azonban meglepő módon az afrikai és ázsiai származású fertőzöttek HIV-szintjét sokkal nagyobb arányban csökkentette, mint az európai és amerikai betegekét.
Kummer Krisztián, 2003. február 24. hétfő, 13:40
Fotó:

A VaxGen AIDSVAX elnevezésű vakcinája, melynek hatékonyságát 5 400, a fertőzöttség szempontjából különösen veszélyeztetett amerikai és holland állampolgáron próbálták ki, alig 3,8 százalékkal csökkentette a HIV fertőzöttség szintjét átlagosan, ami a cég szerint is kudarcnak minősíthető - jelentette a Reuters.

Bíztató azonban, hogy mintegy 500 fő esetében az ellenszer hatásos volt. A VaxGen illetékesei szerint most a legfőbb feladat, hogy kiderítsék, ez csak "statisztikai" siker, vagy más áll a dolog hátterében.
Meglepő módon azon afrikai és ázsiai származású betegek fertőzöttség-szintje, akiket a vakcinával kezeltek, 67 százalékkal alacsonyabb lett, mint azoké, akik placebót kaptak. A számok azonban így önmagukban nem szignifikánsak, miután az önkéntesek alig 10 százaléka tartozott a fentebb említett két csoporthoz.

A VaxGen 1998-ban kezdte a kísérleteket, amelyek keretében összesen hét injekciót adtak a fertőzöttség veszélyének kitett önkéntesekeknek három év alatt. A vállalat közleménye szerint az 5 400 főből 5 009 legalább három injekciót kapott - ám ezek mintegy egyharmada placebó volt. Bár a kísérlet nem hozta meg a várt eredményt, a VaxGen tovább folytatja a harcot a vírus ellen, mely eddig 28 millió áldozatot szedett és további 40 millió embert fertőzött már meg. Ahhoz azonban, hogy az USA hatóságai elfogadják a védőoltást, legalább 30 százalékos védettséget kellene felmutatni a kísérletben részt vett sokaság körében, ráadásul még sosem fogadtak el az Egyesült Államokban olyan vakcinát, mely csak egyes kisebbségeken hatásos - írta a Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK