Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alumíniumgyártó óriás részvényei erős forgalomban több mint 3 százalékot estek, miután a közzé tett negyedéves eredménye elmaradt az elemzői várakozásoktól. A vállalatóriás ugyanis 5,59 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,3 milliárd dolláros nettó - azaz 2,19 dolláros részvényenkénti - veszteséget produkált. Az egyszeri tételeket leszámítva 4 centes részvényenkénti nyereséget ért el. Elemzők viszont ezzel szemben 6 centes részvényenkénti nyereséget vártak 5,36 milliárd dolláros nyereség mellett.

Vesztegetés

A gyorsjelentési szezon indító cégével kapcsolatban szintén a nap híre volt, hogy az  amerikai alumíniumipari konszern leányvállalata elismerte, hogy Bahreinban kenőpénzt fizetett kormányzati tisztségviselőknek, hogy előnyre tegyen szert helyi versenytársával szemben.

Az Alcoa World Alumina and Chemicals (AWAC) cég - amelynek közös tulajdonosa az Alcoa és az ausztráliai székhelyű Alumina vállalat 60-40 százalékos arányban - elismerte csütörtökön az Egyesült Államokban, a pittsburghi bíróság előtt, hogy a vállalat vesztegetést követett el. A céget ezért 223 millió dollár (49 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélték, míg a többségi tulajdonos Alcoára 161 millió dollár (35,5 milliárd forint) bírságot rótt ki az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC).

A vád szerint az AWAC illetékesei egy londoni közvetítőn keresztül megvesztegettek bahreini tisztségviselőket és az Alba bahreini alumíniumipari vállalat néhány vezetőjét azért, hogy az Alba többet fizessen a nyersanyagért.

Az Alcoa részvényei több mint 2,5 százalékot buktak New Yorkban a délelőtti kereskedésben.