Csalódást okozott a svájci bankcsoport

Bár a Credit Suisse nettó profitja nőtt a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ám ez lemaradt az elemzői várakozásoktól, és a bank saját várakozását, és az osztalékot is lerontotta.
NAPI, 2011. február 10. csütörtök, 08:52
Fotó:

A bankcsoport nettó profitja 6,1 százalékkal 841 millió svájci frankra nőtt, az elemzők azonban 914 millió svájci frankot vártak. A bevételek 7 százalékkal 6,96 milliárd svájci frankra nőttek.

A javulást főként a befektetési bank részleg adózás előtti profitjának 41 százalékos növekedése hajtotta, a részleg 558 millió svájci frankot hozott a negyedévben.

Elemzők szerint a svájci bankcsoport a szigorodó tőkekövetelmények miatt tartalékol; a közelmúltban a Standard & Poor's kiadott egy jelentést, amiben a Credit Suisse tőkeerejét kritizálja. A hitelminősítő álláspontját a Credit Suisse - példa nélküli módon - a bank nyilvánosan kritizálta.

A bank bejelentette, hogy az elemzők szemében egyik legfontosabb várakozás-mutatóját, a sajáttőke-arányos nyereség-várakozását a korábbi 18 százalékról lefelé módosította, az új elvárás a "15 százalék feletti" jövedelmezőség (tavaly 14,4 százalék volt a ROE). Az osztalékot a 2009-es 2 frankról 1,5 frankra csökkentették.

HOZZÁSZÓLÁSOK