Csalt és gigantikus adósságot halmozott fel az Extreme Digital, a Kika és a Pepco tulajdonosa

Tízmilliárd eurót meghaladó adósságot halmozott fel a Steinhoff-csoport. Az Extreme Digital, a Kika és a Pepco csalással vádolt tulajdonosa abban bízik, hogy sikerül megegyezni a bankokkal - írta az Index.
Szepesi Anita, 2018. január 15. hétfő, 23:19
Fotó: Shutterstock

Túlélésért küzd a  német eredetű, de dél-afrikai központú, Steinhoff International, miután tavaly Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalati csalása derült ki a cégnél a trükközés ellenére. A hírre a johannesburgi JSE és a frankfurti Deutsche Börse tőzsdéken is jegyzett részvények árfolyama tizedére zsugorodott - olvasható a portál cikkében.

Kiderült például, hogy nem a csoport legnagyobb központjaiban, Dél-Afrikában, Nagy-Britanniában vagy Németországban, hanem Ausztriában halmozta fel a jelentős adósságot.

Jelenleg a számviteli szabálytalanságok, csalások feltérképezése zajlik, miközben arra is vigyázni kell, hogy a  bankok csak olyan mértékben tegyék rá a kezüket a számlákra, hogy az nehogy megölje a működést.

A munkát a Steinhoff a PricewaterhouseCoopersre (PwC) segítségével végzi. A hitelminősítők közben már alaposan leértékelték a Steinhoffot, a
a Moody's Caa1 kategóriát adott a csoportnak.

Magyarországon a Steinhoff az Extreme Digital elektronikai kereskedőcégben, a Kika bútoripari áruházláncban és a Pepco ruházati csoportban rendelkezik részesedéssel. A cégek vezetői az Indexet úgy tájékoztatták, hogy bíznak benne, hogy a csalás semmilyen negatív hatással nem lesz rájuk. Az Extreme Digital jelezte, működése semmilyen szinten nem függ a Steinhoff-csoporttól. Ugyanakkor egyes leányvállalatokra is kihathat a válság.

További részletek itt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK