A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Európai Bíróság törvényszéki tanácsa − a második legmagasabb szintű testület − ugyanis a cég minden ellenérvét elutasítva csak minimális mértékben csökkentette a bizottság által négy éve a szoftveróriásra kiszabott büntetés mértékét. A Microsoft és az EU versenyhivatalának vitája még 2004-ben kezdődött, amikor is a hatóság megállapította, hogy a redmondi cég nem enged kellő hozzáférést szoftverei kódjához a piaci szereplőknek, így nehezítve, hogy azok új fejlesztésekkel rukkoljanak elő.

A versenyhatóság akkor 2007-ig adott időt a Microsoftnak, hogy megfeleljen elvárásainak. Miután ezt nem látta teljesülni, az eredetileg 497 millió eurós büntetést 899 millió euróra emelték. E döntés ellen fellebbezett most a társaság, ám érvei nem találtak meghallgatásra, mindössze azt sikerült elérnie, hogy a bírságot 860 millió euróra mérsékelték. A bírság akkor rekordméretűnek számított, ezt a "dicsőséget" azóta az Intel mondhatja magáénak 1,06 milliárdos büntetésével.

A törvényszéki tanács döntése nagy megkönnyebbülés lehetett a bizottságnak, mely annak tudatában, hogy döntései végrehajtását végül kikényszerítik, sokkal keményebben léphet majd fel a versenyügyekben.

Egyelőre nem tudni, hogy fellebbez-e a Microsoft a döntés ellen, megfigyelők mindenesetre ezt kétségesnek tartják, a cég ugyanis a hírek szerint új alapokra szeretné helyezni kapcsolatát a bizottsággal.