BUX
38766

Cseh kézben az orosz Eldorado

Orosz elektronikai üzletláncot vásárol a cseh PPFGroup NV.

Szabó Márta, 2011. augusztus 22. hétfő, 13:31

A cseh PPF Group NV vagyonkezelő társaság megvásárolja az orosz Eldorado Group elektronikai üzletlánc 50 százalékát, s ezzel teljes egészében a tulajdonába kerül a hálózat - értesült a Bloomberg.

Az orosz versenyhatóság által már jóváhagyott ügylet értékét nem közölték - a PPF 2009 áprilisában szerzett 50 százalék plusz egy részvénynek megfelelő részesedést az orosz társaságban, adósság/részvénycserés tranzakcióval, amely akkor 300 millió dollárra értékelte az Eldorado felét.

Az orosz piac mellett Ukrajnában és Kazahsztánban is jelen levő üzletlánc kínálata számítógépektől a hűtőszekrényekig terjed, 2007-ben a brit DSG International Plc készült megvenni 1,9 milliárd dollárért, de végül az átvilágítás után elállt e szándékától.

A mostani vevő, a PPF a nemcsak Csehország, hanem egész Közép-Európa leggazdagabb emberének számító Petr Kellner érdekeltségeit fogja össze, köztük az oroszországi egységgel is rendelkező Home Credit & Finance hitelintézetet is. A Ceská Pojistovná biztosítót az olasz Generalival együtt birtokló Kellner 9,2 milliárd dolláros vagyonával a 97. volt a Forbes magazin idei globális dollármilliárdos listáján.