Visszatér az "üvegvisszaváltás"

A környezetvédők erős nyomást gyakorolnak a cseh kormányra, hogy vezesse be a műanyagpalackok visszaváltásának lehetőségét, ezért kísérlet indul ezzel kapcsolatban.
Barabás Júlia, 2020. január 9. csütörtök, 22:30
Fotó: Napi.hu

Újrafelhasználható műanyag palackokkal kapcsolatos kísérletet indít a Mattoni ásványvízgyártó és a Kosik.cz internetes portál Csehországban. Minden ilyen palack árához három korona (37 forint) visszaváltási díjat adnak, amit a vásárló visszakap, ha elviszi az "üvegvisszaváltás" helyére a palackot - adta hírül a Radio Praha.

A teszthez a fogyasztók adták az ötletet - mondta Tomás Jerábek, a Kosik.cz igazgatója. Azok a vásárlók, akik azt akarják, hogy legyen végre egy környezetvédelmi szempontból elfogadható módja a műanyag palackok használatának. Hasonló rendszer már működik Németországban és Szlovákiában a tesztet kihagyva egyből nagyban akarják bevezetni 2022-től.

A prágai kormány a környezetvédők nyomása ellenére nem tervezi a műanyag palackok visszaváltási rendszerének bevezetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Turidani, 2020.01.11 10:49

Hát ez elég nagy baromság, tekintve hogy a műanyagpalackok újrafelhasználás előtti tisztítása még az üvegpalackokénál is komplikáltabb és környezetszennyezőbb.

Közismert, hogy a műanyagpalack hulladékot a leggazdaságosabban műanyagfeldolgozási vagy hulladéktüzelési úton lehet hasznosítani, ill. kezelni.

Baromi rossz, hogy a felkészült szakemberek idióta politikusok idióta politikai kampányok formájában akarják az egyre súlyosabb hulladékkezelés problémáit megoldani, és mivel ezzel akadályozzák a működőképes megoldások bevezetését, ezért suttyomban a haveroknak továbbra is kénytelenek kiskaput biztosítani a szemeteléshez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.01.09 23:41

A németeknél 0,25Euro a betétdíj minden aluminium dobozra illetve műanyagpalackra. Ez kb. 80Ft. Néha drágább a betétdíj mint maga a víz vagy a sör. Ezt nálunk miért nem lehet bevezetni. 80Ft-nál az emerek többsége már meggondolná, hogy eldobja-e a palckot vagy visszaváltsa.
Ráadásul most a tegyünk a bolygókért mozgalom lázában a politikai "klíma" is támogna egy ilyen "kevésbé népszerű intézkedést". Ráadásul a politikusok is szereznének egy jó pontot, hogy ti akartatok több környezetvédelmet hát tessék mi segítünk nektek ebben. Így az átlagemeber torkán is könnyen le lehetne nyomni egy olyan intézedést ami átmenetileg plusz pénzbe kerül de visszaváltásnál visszajár. Az így begyüjtőtt palack nagy részét meg újra fel lehetne dolgozni. Garantáltan többet sikerülne visszagyüjteni mint a mostani rendszerbe a szelektív gyűjtéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html