Csere a Tesco élén

A nagy-britanniai székhelyű Tesco áruházlánc bejelentette, hogy lemond vezérigazgatója Philip Clarke, miután a vállalat arra figyelmeztette befektetőit, hogy 2014 első félévében kisebb nyereségük lesz a vártnál.
MTI-Eco, 2014. július 21. hétfő, 10:09
Fotó: Napi.hu

Clarke három évig vezette a Tescót, de október elsejétől az Unilever egyik igazgatója, Dave Lewis veszi át a helyét. Clarke két évvel ezelőtt kezdett bele a Tesco nagy-britanniai üzletágának megújításába, de ez nem mutatkozott meg az eladások tartós növekedésében.

A Tesco hétfői bejelentése szerint a piaci körülmények romlottak, kevesebb bevétele és kisebb nyeresége lesz annál, mint amelyet június elején jósoltak. Richard Broadbent a Tesco igazgatói tanácsának tagja szerint Clarke egyetértett az igazgatókkal, hogy ez a megfelelő pillanat, hogy egy más megközelítéssel rendelkező új vezetőnek adja át az irányítást.

A Tesco a világ harmadik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, megközelítőleg 23 milliárd angol font a piaci értéke és 530 ezer alkalmazottja van, de az elmúlt években gondokkal küzdött. Nem sikerült betörnie az Egyesült Államok és Japán piacára, az európai országok és Kína pedig elvonták a figyelmet a brit piacról, ahol továbbra is forgalmának kétharmadát bonyolítja le.

Elemzők szerint még jelenthet be rossz híreket a Tesco, és a vállalat szerint is több tényezőtől (piac helyzete, befektetéseik sikere) függ 2014-es teljesítményük. Azonban a befektetők szerint Clarke menesztése jó kezdet, mert hétfő délelőtt 2,81 százalékkal erősödött a Tesco árfolyama a londoni tőzsdén.

HOZZÁSZÓLÁSOK