A céget fizetésképtelenség miatt, két főrészvényese - Ioan Adrian Cuc és Floare Cuc - kérésére közel egy hónapja vette nyilvántartásba az aradi cégbíróság - írja a gazdasági szaklap. A kiskereskedelmi láncot 2006-ban a holland licenc megszerzésével hozta létre a testvérpár, három év alatt országosan húsz szupermarket megnyitásával a vállalkozás a szomszédos ország harmadik legnagyobb láncává nőtte ki magát.

Az agresszív terjeszkedésnek köszönhetően a Spar Romania tavalyi forgalma meghaladta a 44 millió eurót, 20 ezer négyzetméteren több mint 700 alkalmazottat foglalkoztatott. Piaci források szerint az Argus Capital alapkezelő 2008-ban ajánlatot tett a vállalat 49 százalékára, ám a gazdasági válság miatt az ügyletet végül lefújták. Az akkor még 17 szupermarketet üzemeltető cég értékét 26 millió euróra becsülték a befektetők.

Az üzlet meghiúsulása után a vállalkozás két tulajdonosa átszervezte vállalatát és leváltotta a cég teljes menedzsmentjét. Ennek ellenére a Spar már az év eleje óta súlyos anyagi nehézségekkel küzd, állandó likviditáshiányra hivatkozva nem fizette beszállítóit, hatalmasra duzzasztva ezzel kintlévőségeit. A cég tulajdonosai végül pár hónappal ezelőtt úgy döntöttek, végleg bezárják a legnagyobb, korábban 3,6 millió eurós befektetéssel megnyitott marosvásárhelyi egységüket.