A 25 százalékos állami tulajdonban lévő Uljanik egy-egy hajóépítő dokkal rendelkezik Pula és Rijeka kikötőkben. A vállalat pénzügyi gondjai 2017-ben kezdődtek.

Csődeljárási kereset elbírálása van folyamatban az Uljanik további négy vállalata, közöttük a rijekai hajógyári dokk ellen is. A rijekai dokk esetében június 5-én várható bírósági döntés - írta az MTI.

Tavaly az Uljanik 4500 alkalmazottjából 1800 veszítette el állását. A pulai és a rijekai dokkoknál jelenleg 1118 alkalmazott van állásban. A cég elleni csődeljárási kereset bírósági elbírálását két alkalommal is felfüggesztették, legutóbb április végén egy potenciális kínai befektető érdeklődése miatt.

A China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) hajógyártó konszern vezető szakemberei április végén Horvátországban tett látogatásuk során tárgyalásokat folytattak Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel és gazdasági tanácsadó testületével a pénzügyi nehézségekkel küszködő Uljanik hajóépítő vállalat megmentéséről. A CSIC bevonásáról a horvát hajógyár megmentésére április elején született megállapodás Li Ko-csiang kínai miniszterelnök horvátországi látogatásán.

A kínai vállalat szakemberekből, jogászokból és befektetési bankárokból álló delegációja a vállalat adriai dokkjait is meglátogatta. Hu Wenming, a CSIC vezérigazgatója látogatás során közölte, hogy a befektetésről a dokkok megtekintését követően hozzák meg a döntést.

A horvát gazdasági miniszter Darko Horvat hétfőn annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a hét végéig megszületik a kínai vállalat befektetési döntése. Elmondta, hogy a befektetési lehetőségek között a hajóépítésen kívül más ipari tevékenység is szerepel a dokkok által elfoglalt területeken.