Csődvédelmet kért a Saab

Átstrukturálása idejére hitelezői kifizetésének felfüggesztését kérte a masszívan veszteséges, de 2010-től ismét önállosuló GM-leány.
NAPI Online, 2009. február 20. péntek, 10:55
Fotó:

Jogi úton kér védelmet a Saab, hogy függesszék fel kötelezettségeinek a kifizetését, amíg lezajlanak a szükséges átalakítások és újabb forrásokat sikerül bevonnia a további működéshez - írja a Reuters.

Az anyavállalat GM egyébként még kedden nyújtotta be saját átalakítási elképzeléseit az amerikai pénzügyminisztériumnak, amelyben szerepelt a veszteséges Saab függetlenedése is, 2010 január elsejei hatállyal.

Eddig és a továbbiakban is mindent megtesz a vállalat, hogy feltérképezze az összes szóba jöhető finanszírozási vagy eladási lehetőséget. Úgy határoztak, hogy a szabályszerű újjászervezés lehetne a legjobb útja egy valóban független, befektetésre érett cég kialakítására - szögezte le Jan-Ake Jonsson, a Saab ügyvezető igazgatója.

Az átalakított társaság finanszírozását az eljárás során köz- és magánforrások bevonásával valósítanák meg. Ebben az időszakban pedig a Saabnak nem kellene törlesztenie felhalmozott adósságait.

Svéd lapértesülések szerint a nyereséges üzemelés érdekében a GM kész lenne 400 millió dollárt pumpálni leányába, amennyiben a svéd kormányzat további 590 millió dolláros hitelt garantálna a Saabnak. Mindazonáltal elemzők véleménye szerint ennél jóval több pénzre lenne szüksége az autógyártónak a nyereségtermeléshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK