Csökken a buborék a Pepsi profitjában

Csökkentette profitelőrejelzését a Pepsi Palackozó. Az alacsonyabb profit a magas nyersanyagárak miatt következik be.
NAPI Online, 2007. december 14. péntek, 10:51
Fotó:

A Pepsi Bottling Group 2008-ra a vártnál alacsonyabb profitról adott ki előrejelzést; a részvények árai 3 százalékot zuhantak. A cég beszámolója szerint a részvényenkénti működési nyereség és a nyereség bővülési rátája a piaci konszenzusnál kisebb mértékben nőhet. Az okok között szerepel, hogy az éles piaci verseny miatt a növekvő bevétel ellenére sem sikerülhet nagyobb haszonra szert tenni. Az üzem előrejelzése szerint a részvényekre jutó bruttó nyereség 2,30 és 2,38 dollár közt lehet 2008-ban, míg a Reuters elemzői konszenzus 2,40-et valószínűsít. Nettó bázisalapon ugyanez a palackozó szerint 2,21 és 2,36 között lehet, míg az elemzők 2,33-ra tippelnek.

A Pepsi szerint a 2008-as előrejelzés beleillik a hosszú távú stratégiába, bár az emelkedő nyersanyagárak rövid távon negatívan hatnak a kilátásokra. A társaság szerint jövőre a költségek 5-6 százalékkal emelkednek, mert a csomagoláshoz használt műanyag és alumínium, valamint az édesítéshez használt anyagok árai folyamatosan nőnek, jelentette a Reuters.

Mindeközben a rivális Coca-Cola palackozó üzeme (Coca-Cola Enterprises) megemelte a 2008-as profitkilátásait, bár hozzáteszik, hogy az emelkedő nyersanyagárak mellett nem számítanak robbanásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK