A nem teljesítő hitelek (NPL) uniós helyzetéről szóló negyedik éves előrehaladási jelentés szerint az ilyen hitelek száma a 2008-as gazdasági válságot megelőző szint felé halad. Állományuk három év alatt 133 milliárd euróval csökkent, az NPL aránya a bankok teljes hitelállományán belül átlagosan 3,3 százalék volt, 2014 óta megfeleződött - közölte Dombrovskis sajtótájékoztatóján, írta az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva.

Az NPL-állomány csökkenése hozzájárul a bankszektor megerősödéséhez, "bankjaink ma tőkeerősebbek, és jobban fel vannak készülve egy esetleges gazdasági sokk átvészelésére" - mondta Valdis Dobrovskis, a bizottság alelnöke.

Egyes országok esetében mindenesetre még mindig nagyon magas a kétes kinnlevőségek aránya. Így például Görögországban 43,5 százalék, Cipruson 21,9 százalék, Olaszországban pedig 9,5 százalék. Az olasz bankoknak az utóbbi három évben 103 milliárd euróval sikerült csökkenteniük rossz hiteleik állományát.

Az uniós biztos arra szólította fel egyebek mellett az uniós tagállamok pénzügyminisztereit, folytassák erőfeszítéseiket a nem teljesítő hitelek megszüntetése érdekében, hogy a bankszektor még erősebbé váljon.

A bankok szabályozására és felügyeletére vonatkozó erőteljesebb keretrendszerről a közelmúltban született megállapodás értelmében a tagországoknak tovább kell lépniük a bankunió megvalósításában a kockázatok csökkentésében elért eredmények megtartása érdekében - hangsúlyozta Dombrovskis.