A horvát olajvállalat MTI-nek eljutatott jelentése szerint a cég kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az egyszeri tételek nélkül 1,57 milliárd kunát tett ki az első kilenc hónapban.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke úgy vélte: a kihívásokkal teli külső hatások ellenére a vállalat a harmadik negyedévben kiváló eredményt ért el. Az EBITDA egyszeri tételek nélkül 845 millió kuna volt, 16 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az első kilenc hónapban az egyszeri tételek nélküli nettó nyereség 457 millió kuna volt, amely ugyanazon a szinten maradt, mint tavaly ilyenkor.

A vállalat az első három hónapban takarékossági lépéseket tett, ami stabil pénzügyi pozíciót hozott, az adósság és a saját tőke aránya így 22 százalékos volt, amely a tavalyihoz hasonló, közel 1 milliárd kuna befektetést tett lehetővé az első hat hónapban - hangsúlyozta Áldott Zoltán.

Rámutatott, hogy az előző év ugyanezen időszakához képest sikerült a belföldi kőolajtermelést 15 százalékkal növelni.

A kiskereskedelmi ágazat megerősödött a boszniai Energopetrol részvényeinek megvásárlásával júliusban, amivel az INA többségi tulajdonossá vált a bosnyák társaságban. A felvásárlással az INA erősítette regionális pozícióját.

A kedvezőtlen környezeti hatások miatt az INA-nak további lépéseket kell tennie, és csökkentenie kell a beruházási és üzemeltetési költségeket, hogy biztosítsa a vállalat pénzügyi erejét és működésének fenntarthatóságát.

Ennek ellenére folytatjuk az előkészületeket és a befektetéseket a rijekai finomítóba, amelyről elmondható, hogy az INA és Horvátország eddigi legnagyobb befektetéséről van szó - mondta Áldott Zoltán.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van és a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.