Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bayer második negyedéves bevétele éves összehasonlításban 3,0 százalékkal, 12,19 milliárd euróra nőtt. A kamat- és adófizetés, valamint az amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 0,1 százalékkal, 3,056 milliárd euróra emelkedett. A vállalat 1,224 milliárd eurós első negyedéves nyeresége 11,3 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában elértnél.

Pozitív eredményt ért el a Covestro, a Bayer anyagtudományi divíziójából 2015-ben létrehozott vállalat, a vényköteles gyógyszer- és állatgyógyászati készítményeket értékesítő divíziók is jól teljesítettek, a növényvédelmi üzletág eladásaira azonban rányomta bélyegét a világ második legnagyobb mezőgazdasági piaca, Brazília gyenge teljesítménye, a vény nélkül kapható termékek üzletága (Consumer Health) pedig a nehéz amerikai piaci környezet miatt produkált kedvezőtlenebb eredményeket. (Új vezér a magyar Bayer élén.)

A vállalat a második negyedéves eredmények ismeretében korábbi 51 milliárd eurós idei értékesítési várakozását 49 milliárd euróra csökkentette - írja az MTI.

A Bayer tavaly szeptemberben 66 milliárd dolláros ajánlatot tett a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari cég felvásárlására. A tranzakció még nincs lezárva, az amerikai és az uniós hatóságok jóváhagyására vár.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne. A Monsanto vezető szerepet játszik a géntechnológiában, az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.

A Monsanto június végén azt közölte, hogy az elemzői várakozásoknál kedvezőbb eredményt ért el a május 31-én zárult harmadik negyedévben, döntően a szója vetőmagok iránti növekvő kereslet miatt.

Nem a Monsanto Bayer általi felvásárlása az egyetlen nagy értékű felvásárlás az utóbbi időben az agrokémiai szektorban: a Dow Chemical a Dupont-nal fuzionál, a ChemChina pedig a svájci Syngentát vásárolta fel.

A Monsanto cégvezetője, Hugh Grant korábban elmondta: a Bayer és a Monsanto közötti megállapodás különlegessége a két vállalat közötti csekély átfedés.

A Monsanto Hungária Kft. 1997 óta tevékenykedik Magyarországon, a Monsanto magyarországi leányvállalata kezdetben kizárólag növényvédőszer-forgalmazással foglalkozott, 1999-2000-ben előbb szántóföldi növényfajokkal (kukorica, napraforgó, repce), majd 2008 után zöldségnövényekkel bővült a termékskála.

A jelentős beruházásoknak köszönhetően a Monsanto Hungária Kft. a magyar mezőgazdaság egyik vezető beszállítójává vált, közvetlen alkalmazottainak a száma csaknem 300 főre emelkedett. A kiterjedt hazai vetőmag-termeltetésnek köszönhetően további több száz családnak nyújt biztos bevételi forrást a vállalat.

A Bayer csoport vényköteles és vénynélküli készítményeket értékesítő divíziója, valamint növényvédelmi üzletága révén van jelen Magyarországon.

A Bayer Hungária Kft. alkalmazottainak száma a vállalati honlap szerint jelenleg 245 fő.

A Bayer részvényének árfolyama csütörtökön délután fél egykor 2,49 százalékos mínuszban, 108,82 eurón állt a frankfurti tőzsdén.