Csökkenő olajfogyasztás 2015-re?

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) számításai szerint a kínai fogyasztás sebességének csökkenése a világ olajfelhasználási ütemének visszaesését okozhatja 2015-re.
NAPI, 2010. június 23. szerda, 12:25
Fotó:

Az IEA számításai szerint az olajkereslet növekedésének üteme csökkeni fog a következő években, míg 2015-re eléri az évi egy százalékot. A teljes felhasználás napi 91,93 millió hordóra fog emelkedni amely a 2010-re prognosztizált 86,39 millió hordós napi olajfelhasználáshoz képest csak mérsékelt növekedésnek mondható - írja a Bloomberg.

A világgazdaság jelenleg a kínai és közel-keleti fogyasztás bővülésére koncentrál, hiszen ezek a gazdaságok dinamikusan nőnek - így az energiahordozók iránti keresletük is bővül -, míg az európai és amerikai gazdaságok fogyasztása inkább stagnál. Emiatt számol az IEA az OECD-n kívüli országok olajfogyasztásának növekedésével. A világ olajfogyasztásának 47 százaléka a nem OECD tagállamokban realizálódik, a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint ez az érték 5 év múlva már 52 százalék lesz, tehát a fejlődő országok részesedése túllépi a fejlett országokét.

A kínai olajfelhasználás 7,6 százalékkal nőhet az idén, de a növekedés üteme a következő években mérséklődik, így 2015-re csak 4,1 százalék lesz. A fejlett gazdaságok fogyasztási ütemének csökkenése már realitásnak tűnhet, hiszen az Egyesült Államokban idén mindössze 0,8 százalékkal nő az olajfogyasztás, az IEA szerint ráadásul a tendencia is csökkenő, 2015-re 0,6 százalékos visszaesést valószínűsít a tengerentúlon.

HOZZÁSZÓLÁSOK