Csökkent a CEZ nyeresége

Három milliárd koronával, 16,6 milliárd koronára csökkent éves szinten az idei első kilenc hónapban a Cseh Energetika Művek (CEZ) adózott nyeresége - közölte a CEZ kedden Prágában.
MTI-Eco, 2015. november 10. kedd, 14:50
Fotó: Reuters

A legnagyobb cseh energetikai csoport bevételei a január-szeptemberi időszakban 3,5 milliárd koronával, 150,6 milliárd koronára emelkedtek. A CEZ az idén továbbra is 27 milliárd koronás adózott nyereséggel számol - olvasható a közleményben.

Az egész évi áramtermelés a CEZ várakozásai szerint alacsonyabb lesz a tervezettnél, elsősorban a két atomerőmű - Dukovany és Temelín - tervezettnél hosszabb leállása és karbantartása miatt. Az üzemi kiadásokat az első kilenc hónap alatt éves szinten 1,6 milliárd koronával sikerült csökkentenie a CEZ-nak - mutatott rá Daniel Benes vezérigazgató a közleményben.

Az idei első kilenc hónapban a CEZ kilenc százalékkal több áramot, 29 százalékkal több földgázt adott el, míg a hőszolgáltatás nyolc százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakának adatait.

A harmadik negyedévben a CEZ 1,2 milliárd koronás adózott nyereséget mutatott ki, ami 1,1 milliárd koronával kevesebb, mint 2014 megfelelő időszakában. A bevételek viszont 2,4 milliárd koronával, 47,7 milliárd koronára emelkedtek.

A CEZ a legnagyobb cseh energetikai csoport, amelynek többségi tulajdonosa a cseh állam. A részvények mintegy 70 százaléka az államé.

HOZZÁSZÓLÁSOK