Csökkent a gyémántóriás termelése

Csökkent a tavaly októberben részben privatizált orosz Alrosza gyémánttermelése, főleg az előre bejelentett karbantartási munkák miatt.
Domokos László, MTI-Eco, 2014. július 21. hétfő, 08:39
Fotó: Reuters

A június végével zárult három hónapban a világ második legnagyobb gyémánttermelője 8 millió karát gyémántot bányászott, 16 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A cég arról is beszámolt hétfőn, hogy az idei első félévben 7 százalékkal 15,9 millió karátra esett éves összevetésben a termelése, ugyanakkor az értékesítési bevétel 13 százalékkal 2,7 milliárd dollárra emelkedett.

A gyémánt világpiaci ára mintegy 6 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

Az Alrosza tavaly 36,9 millió karát gyémántot bányászott, ami az idén 36 millióra csökken a cég előrejelzése szerint. A cég 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), további 23 százaléka a tőzsdén forog.

Októberben 1,3 milliárd dollárért értékesítették a moszkvai értéktőzsdén az Alrosza állami tulajdonban lévő részvényeinek egy részét. A társaság adja a világ gyémánttermelésének negyedét, a második legnagyobb cég az iparágban az Anglo American bányaipari vállalat De Beers leánycége után.

HOZZÁSZÓLÁSOK