Csökkent a Novartis forgalma a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben a generikus gyógyszerek piacán dúló árharc és a dollár árfolyamának emelkedése leszorította a svájci Novartis gyógyszeripari vállalat értékesítési árbevételét, nyeresége azonban nem csökkent.
MTI-Eco, 2012. október 25. csütörtök, 12:32
Fotó: Napi.hu

A július-szeptemberi harmadik negyedévben a Novartis az előző évinél hét százalékkal alacsonyabb, 13,8 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el, nyeresége azonban a 2011 harmadik negyedévivel azonos, 2,5 milliárd dollár lett. Svájci frankban a negyedéves nyereség két százalékkal haladta meg az előző évit - közölte a társaság negyedéves jelentésében.

A szabadalmi védettségtől mentes gyógyszeripari üzletágban zajló folyamatos világpiaci áresés miatt a Novartis generikus gyógyszereket gyártó leányvállalata, a Sandoz értékesítési árbevétele 13 százalékkal, 2 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben.

A Novartis csoport eredményét elsősorban az újonnan engedélyezett és piacra vitt gyógyszerek értékesítése javította, amelyek az értékesítési árbevételnek mintegy harmadát adták. Megterhelte viszont a svájci vállalat eredményét egyik sikerterméke, egy vérnyomáscsökkentő szer szabadalmi védettségének megszűnése.

A Novartis a teljes évre vonatkozóan a tavalyival közel azonos értékesítési árbevételre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK