A holland konszern kedden azt közölte, hogy az adózott eredménye 17 százalékkal, 556 millió euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 673 millió euróról.

Elemzők nagyobb profitra, 602 millió euróra számítottak.

A cég forgalma 6,6 százalékkal, 5,96 milliárd euróra emelkedett, összehasonlítható alapon a forgalom 3 százalékkal bővült. Elemzők jelentősebb, 6,03 milliárd euró negyedéves forgalmat vártak.

A kamatok, adófizetés és értékcsökkentési leírások előtti eredménye (EBITDA) 1,066 milliárd eurót tett ki, nagyobb volt az egy évvel korábbi 971 millió eurónál.

A Philips négy éve vált meg alacsony nyereségességű fényforrás üzletágától, hogy részben az egészségügyre koncentráljon. Jelenleg három nagy divíziót működtet, ezek személyi használatra szolgáló kisebb elektromos eszközöket, diagnosztikai készülékeket, továbbá az egészségügyben alkalmazható szoftvereket gyártanak, illetve fejlesztenek.

A cég kedden azt közölte, hogy tervek szerint a következő 12-18 hónapban önálló vállalatba szervezi ki a személyi használatra szolgáló elektromos eszközgyártó ágazatát.