A Creditreform céginformációs és követeléskezelő vállalat szerdán közétett felmérése szerint az idén 8,9 százalékkal 23 800-ra csökken a csődöt jelentő vállalatok száma. Ez elsősorban annak az eredménye, hogy viszonylag egyszerű olcsó hitelhez jutni, a középosztály jövedelmi helyzete kedvező, a konjunktúra pedig stabil.

"A geopolitikai kockázatok, mint az ukrajnai válság és az embargó hatása egyelőre nem csapódott le a vállalati csődök számában" - állapítja meg a Creditreform.

A kedvező bérmegállapodásoknak, az alacsony munkanélküliségnek és a miniinflációnak köszönhetően 4,9 százalékkal 86 900-ra csökkent a magáncsődök száma is. A jelentés azonban figyelmeztet, hogy a lakosság eladósodottsága kritikus, és 6,7 millió polgár küszködik komoly adósságproblémákkal.

Jövőre a lanyhuló konjunktúra miatt romlik a helyzet, a vállalati csődök száma 25 ezerre emelkedik - áll a Creditreform jelentésében.

Ugyanezt prognosztizálja a német biztosítók szövetsége is. A Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) közelmúltban közzétett előrejelzése szerint a csődök száma 2 százalékkal 25 ezerre emelkedik, elsősorban az exportpiacok gyengélkedése miatt. Az euróövezeti országokban a vártnál jóval lanyhább a növekedés, amivel a kínai konjunktúra lassú lehűlése és az oroszországi recesszió párosul. Az Oroszország elleni szankciók és az orosz ellenszankciók, amelyek az idén mintegy 0,2 százalékponttal csökkentik a német GDP növekedési ütemét, elsősorban a gépipart, a járműipart és a vegyipart sújtják.

A GDV nézete szerint a "szankcióspirál" a konjunktúrát terhelő legnagyobb kockázat.